bridgeBram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Zondagsdrive T&A 

 

BC Tuinen & Akkers is een grote bridgeclub in Zoetermeer van 100 leden en speelt op donderdagavond in De Patio, Gaardedreef 189. In de laatste zondagsdrive op 5 november was spel 14 bijzonder interessant. Aan de 7 tafels werd viermaal 4 harten geboden en gemaakt en tweemaal gemaakt met overslag, maar toch werd ook driemaal 3SA gespeeld met de uiteenlopende scores 3SA-2, 3SAC en 3SA+1. Deze uiteenlopende scores kwamen voor rekening van de klaveren-verdeling. De spelleider stond voor de altijd lastige vraag of klaverenvrouw in Noord of in Zuid zat. Bij de goede gok werd op zijn minst het contract gemaakt, maar bij de verkeerde gok ging het spel 2 down. De zondagsdrive werd gewonnen door Marjon Smits & Niek-Jan van den Brink (62,50%), gevolgd door Jacqueline Peschier & Paul ter Avest (59,38%) en Marry Wesseling & Gerard Kalkwijk (56,60%).

Spel 14. Oost/Niemand

TA nov23

 

Biedverloop

Oost heeft een prachtige SA-verdeling en biedt dus 1SA. West kan daar prima op inspelen met de Stayman-conventie en biedt twee klaveren, een vraag of Oost 4 harten of 4 schoppen heeft. Noord past. Oost antwoordt dus twee harten en West biedt nu 4 harten of eventueel 3SA (misschien na 2SA), wat in de praktijk toch ook drie keer is gebeurd.

Spelverloop

Ook al hebben OW 26 punten samen, dit spelletje is nog geen gelopen race als Zuid naar goed gebruik met zijn langste kleur opkomt, met een kleine schoppen. OW kunnen nu gelijk al 3SA, is negen slagen maken, als ze de goede gok nemen, dat klaveren vrouw in Noord zit. Eerst kan vanuit Oost vier harten worden gemaakt, op zo’n manier dat West aan slag komt en dan klaveren drie speelt. Leider Oost moet ermee rekening houden dat hij in West uitkomt voor de vierde klaverenslag! Als Noord nu de vrouw duikt, moet OW gokken waar de vrouw zit. Als Oost goed gokt en de boer zet, maakt hij alle nog te maken slagen, samen zijn dat negen slagen en NZ maken dan de laatste vier slagen, precies contract gemaakt. Als Oost in plaats van de boer de aas zet, gaat het fout, maken NZ de klaveren vrouw, de ruitenaas en nog vier schoppen, ofwel zes slagen, ofwel twee down! Toch wel een behoorlijk complex spelletje: Oost moet goed raden waar de boer zit, maar ook moet hij de klaveren in de goede volgorde afspelen: als hij slechts drie klaverslagen maakt, gaat hij 1 down. Hulde aan Ieke Looyé & Jan van Die, die na de schoppen 2 uitkomst “gewoon” 3SA+1 maakten alsof er geen wolkje aan de lucht was (vermoedelijk heeft Zuid op de hartenslagen ook een schoppetje geloosd)!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-