bridge Bram Doeves belicht voor u elke week een mooie bridge- of dampartij. Interessante stellingen, een leuke puzzel om over na te denken of een verslag van een goed gespeelde wedstrijd. Deze week: Sinterklaasdrive BC Kontrakt

 

BC Kontrakt is een Zoetermeerse bridgeclub van ongeveer 75 leden, die speelt in De Patio, Gaardedreef 189, Seghwaert, op dinsdagavond vanaf 19:45. Op 28 november hield Kontrakt zijn jaarlijkse Sinterklaasdrive, waaraan 48 bridgers deelnamen. Winnaar van de Sinterklaasdrive werd het bridgepaar Jan Jansen & Hilda Komman met 66,67%. Tweede en derde werden Marie José Eding & Maarten Moerman met 64,77% en Leon Bosch & Petra van Reijzen met 61,74%. Spel 12 was een interessant spel: aan tien van de twaalf tafels werd 3SA gespeeld en aan de andere twee tafels werden deelscores gespeeld.

Spel 12 Sinterklaasdrive; W/NZ

Kontrakt Stdrive 23

 

Biedverloop bij Prof Jack

West opent het bieden met 1 ruiten, Noord vervolgt met 1 harten, Oost 2 klaveren, Zuid past, West nog eens twee ruiten wat op magere openingskracht duidt, Noord past en Oost biedt 3SA, Oost weet immers na de opening van West dat OW ongeveer 25 pt hebben, maar de ongehoorde schoppen zijn wellicht een risico.

Het spelverloop

Oost is leider, Zuid komt op, en Zuid heeft natuurlijk het bod van Noord goed onthouden en komt op met harten. Daar heeft Oost twee stoppers voor en Oost pakt de slag. Ruiten geeft de meeste kans op een slag extra en hij speelt ruitenheer en ruitenvijf. Zuid duikt weer zijn vrouw en West maakt nog boer en aas, waarna hij nog een ruiten opoffert om nog later een kleine ruiten te kunnen maken. Zuid pakte de slag met ruitenvrouw; komt weer met harten waarvoor Oost zijn laatste stopper inspeelt. Oost komt terug met schoppen, waarna West nog drie slagen kan maken (twee schoppen en een vrije ruiten). De laatste vier slagen zijn voor NZ, die nog de twee hoogste klaveren hebben en nog twee harten. Samen vijf slagen, één down. In de praktijk waren de scores op dit 3SA-spel 4x3SA-3; 1x3SA-2; 3x3SA-1; 2x3SAC. Ondanks samen 25 pt blijkt dit spel in de praktijk met dichte kaart dus heel moeilijk te maken, maar 3SAC is bijvoorbeeld mogelijk als in bovenstaand spelverloop Zuid ruiten vrouw te snel inspeelt, dan maken OW 5 ruiten, 2 harten en 2 schoppen: precies 9 slagen. Ondanks alle problemen waren er toch twee tafels waaraan het contract exact werd gemaakt, en wel door Joop van der Hoek & Ton Teunisse, en Frans Groen & Ton van Santen (met 95,45%). Gefeliciteerd heren, mede namens de Sint, voeg ik vrijmoedig toe!

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-