schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: KNSB ronde 6.

 

In de Meesterklasse lijkt de landskampioen van de laatste jaren, Apeldoorn, nu afgehaakt in de race om het kampioenschap door te verliezen van de Haarlemse Kennemer Combinatie, die samen met LSG Leiden de ranglijst aanvoert met 11/6. Beide koplopers hebben al tegen elkaar gelijkgespeeld en blijven verder steeds maar winnen tot dusverre. Apeldoorn en de Groninger Combinatie volgen met 8/6.

In klasse 2B KNSB verloor lijstaanvoerder Promotie uit Zoetermeer teleurstellend van hekkensluiter Sliedrecht met 3,5-4,5, wat nog eens aantoont hoe klein in deze klasse de krachtsverschillen zijn. Ondanks het verlies blijft Promotie goede kampioenskansen behouden, want Promotie zal concurrent Philidor nog ontmoeten. De stand aan de kop is 1. Promotie 8/6 en 2. Philidor Leiden 7/5.

In klasse 3D KNSB speelde het Zoetermeerse Botwinnik met 4-4 gelijk tegen ASC en behoort nu met 5/5 tot de middenmoot. Ook in deze klasse lijken de krachtsverschillen niet groot, misschien met uitzondering van DSC Delft 2 dat met de mooie score van 11/6 drie punten voorsprong heeft op Rijswijk dat met 8/5 nog wel een inhaalwedstrijd tegoed heeft.

   

                                Na Lb6                                                             na Kg8
Pijpers feb 24 Mark W feb 24

 

Arthur Pijpers (LSG Leiden) – Rob Konijn 1-0. LSG won met 4-6 van de Waagtoren en in de hier getoonde eindspellen hadden de Zoetermeerder Arthur Pijpers en teamgenoot Mark van der Werf geen enkele moeite om die overtuigend te winnen: Pg5 Tf6? (ipv Dh2+); Te8 h6; Txf8+ Kxf8; De3 en 1-0 want Arthur staat nu oppermachtig.

Mark van der Werf (LSG Leiden) – Tycho Bakker 1-0. De6+ Kh7; De4+ Kg8; Dd5+ Kh7; Dd8! Dg6; e8D Txg3+; Kh1 Dg4; Dh8+ Kg6; Dde8+ en 1-0.

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-