Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze nieuwe serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze week het kunstwerk: De aardappelmannetjes.

Kunstenaar Joost van den Toorn liet zich voor De aardappelmannetjes (2008) inspireren door de geschiedenis van Zoetermeer. Voordat Zoetermeer zich sterk uitbreidde, waren op de plek waar nu dit kunstwerk staat akkers vol aardappels te vinden. Van den Toorn verwijst hier met de keien naar. De stenen zijn eeuwenoud en komen uit Scandinavië. Hij liet ze ter plaatse op maatzagen, zodat ze stevig op elkaar konden worden gezet. Van keramiek, bekleed met bladgoud, maakte hij er neus, ogen en lippen aan. De gezichtjes zijn gebaseerd op Mister Potatoehead, Amerikaans speelgoed uit de jaren 50, waarbij je prikkertjes met ogen, oren en dergelijke erop, die je in een echte aardappel kon steken, waardoor het een poppetje werd.


Aan de kant van de fietsbrug heeft de kunstenaar een aantal nagels in het beeld geslagen: boven zijn merkteken en daaronder het jaar waarin hij het kunstwerk maakte: 2008.

 

IMG 9908   IMG_9907.jpg

TenguJapanse bescherming

Door de lange neuzen lijken de mannetjes op de Japanse Tengu: fabeldieren die demonen afschrikken. De aardappelmannetjes staan er dus om ons te beschermen. Het beeld is bij de onthulling in 2008 door een Japanse priester met een speciale shintoceremonie ingewijd om de Spazio in Zoetermeer in harmonie te brengen met de natuur.
In Japan staan dit soort beeldjes, Uji-no-kami (energieke beschermer van de locatie) overal op kruispunten waar ze de veiligheid bevorderen.

 

De gemeente Zoetermeer wil kunst in de openbare ruimte beter in beeld brengen en heeft daarvoor Kunstroutes ontwikkeld. Deze kunt u hier vinden https://www.zoetermeer.nl/inwoners/kunst-in-zoetermeer_46703/item/kunstroutes-door-de-stad_114073.html 
Dit kunstwerk komt voor in de eerste route door het stadscentrum. informatie: de route is 2,5 kilometer met het start- en eindpunt in het Stadhuis-Forum, Stadhuisplein.

Tekst: Rita Soutendijk
Video: Stefan Ramdharie
Foto’s: Miroslav Buhac
Foto kami masker: CC BY-SA 2.5

-advertenties-

-goede doel-