Pijlkruidvaart john4De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Pijlkruidvaart.

De Pijlkruidvaart is een u-vormige straat gelegen in de wijk Seghwaert. De straat gaat van de Vederkruidvaart met een bocht over in de Pijlkruidvaart, die loopt tot aan de Pitrusvaart. Er is na de bocht een aftakking naar rechts die uitkomt op de Weteringdreef. Op dit laSchermafbeelding 2021 07 08 om 21.02.42atste stuk maakt de vaart nog een kleine aftakking die uiteindelijk doodloopt.

 Pijlkruidvaart john1  Pijlkruidvaart john5



botanische tekening kl pijlkruid

De Plant

Het pijlkruid, Sagittaria sagittifolia komt uit de Waterweegbreefamilie en is een overblijvende moeras- en waterplant. De plant groeit aan de oeverzone van voedselrijk, zoet water van sloten en plassen. In de winter staat de plant volledig onder waterniveau om in het voorjaar weer aan te groeien. De plant kom voornamelijk voor in rivieren- en laagveengebied in de provincie Drenthe. Is zeer zeldzaam in Zeeland, Limburg en de Waddeneilanden in alle andere delen van Nederland is hij vrij zeldzaam.

 

Blad en stengel

De bladeren onder water zijn bleekgroen en lijnvormig. Eigenlijk zijn het alleen stelen, de bladschijven ontbreken. Als het water snel stroomt of het is diep dan blijft het hierbij en komt de plant niet tot bloei. In langzaam stromend, ondiep Schermafbeelding 2021 07 08 om 22.30.43 copywater ontstaan er na de lijnvormige bladeren drijvende eironde tot langwerpige bladeren met afgeronde of pijlvormige voet, waar de plant haar naam aan dankt. De pijlvormige bladeren kunnen breed en smal zijn. De bladsteel zit wel altijd ongeveer in het midden van de bladschijf aangehecht. De nerven ontspringen aan dit aanhechtingspunt en wijzen naar voren naar de top van het blad en naar achteren de twee pijlpunten in. Aan deze 'luchtbladeren' is Pijlkruid het gemakkelijkst te herkennen. De bladstelen en stengel zijn driekantig.


Bloem

Pijlkruid bloeit van juni tot en met september met witte bloemen. De blaadjes van de bloemen zijn aan het uiteinde wit en hebben een donkerpaarse kern. De bloemen vormen meestal met 3 stuks een krans rond de stengel. De bloemen zijn eenslachtig; ze hebben meeldraden of stijlen. Aan elke plant zitten zowel vrouwelijke als  mannelijke bloemen. De mannelijke bloemen met veel kale meeldraden zitten bovenin de tros. Deze mannelijke bloemen hebben ook een slanke wat langere steel.  pijlkruid 59b3cbc881fd8 largeDeze vrouwelijke bloemen zijn iets kleiner dan de mannelijke en hebben een kortere steel. Na bevruchting door stuifmeel van een plant die mannelijk bloeit, groeien de vruchtbeginsels uit tot afgeplatte, gevleugelde en eironde vruchtjes. Deze zijn een halve cm groot. 
De knol van de plant worden in Oost-Aziƫ gegeten. De knol die veel eiwitten en zetmeel bevat wordt zowel vers als gekookt gegeten. De smaak van de verse knol kan omschreven worden als nootachtig, terwijl de gekookte variatie smaakt als erwten.


                     

Tekst:Monica Lausberg 
Foto's straat: John Slotboom
Bron:Flora van Nederland
         Wilde bloemen.info
         Plantengids


Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

-advertenties-

-goede doel-