vdWerffstraatU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Van der Werffstraat in Palenstein.

 

 

vdWerffstraat2 vdWerffstraat3


Wie was Van der Werff?

werffPieter Adriaansz. van der Werff was de burgemeester van Leiden tijdens het beleg van Leiden ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog.

Het beleg van Leiden
In 1550 sloot Pieter van der Werff zich bij de opkomende calvinistische beweging in Nederland aan. De koning van Spanje wilde deze onrust niet en stuurde een leger naar Nederland om de rust en de eenheid in de Roomse kerk te herstellen. Daarbij stond Van der Werff op de arrestatielijst, want hij had gereformeerde preken bijgewoond en bijgedragen aan de misdaden die daaruit volgden. Hij hoorde dit op tijd en vluchtte naar Duitsland.

Uiteindelijk werd ook Willem van Oranje aangeklaagd, maar de prins wist te vluchten. Hij smeedde plannen om Nederland te bevrijden van de Spanjaarden en hij vroeg op 24 juni 1568 aan Van der Werff en Adriaan van Swieten om een leger voor te bereiden op zijn komst. Dit werkte niet omdat Nederland vol Spanjaarden zat. In 1570 waagde Willem van Oranje nog een poging. Hij vroeg Van der Werff te gaan collecteren omdat ze niet genoeg geld hadden. Deze poging slaagde niet. 

Van der Werff besloot om zijn oude beroep als zeemtouwer (het maken van zachte, dunne leren lappen) uit te gaan voeren. Ook ging hij handelen in huiden en bont. Achter zijn huis had hij een grote werf, waar hij zijn naam aan dankt. Nadat de Watergeuzen in 1572 Brielle innamen, riep Prins Willem van Oranje de Staten van Holland bijeen. Zo kwam Van der Werff terug naar Leiden.

 

Slag bij Zoetermeer
In 1573 werd Leiden omsingeld door de Spanjaarden en afgesloten van bevoorrading. Uiteindelijk liep het beleg van Leiden in 1574 uit op een hongersnood. Op 15 september zou er een rel uitgebroken zijn, omdat het stadsbestuur gevraagd werd om brood of overgave. Van der Werff riep de Leidenaren op zich niet over te geven en sprak: "Eten heb ik niet, maar ik weet dat ik eens moet sterven. Als gij dan door mijn dood geholpen zijt, slaat de handen aan dit lichaam, snijdt het in stukken en deel het uit zo ver als mogelijk is. Ik ben dan getroost." (zie ook de afbeelding van het schilderij hierboven).

Als de bevolking zich over zou geven, zou het niet goed afgelopen met Leiden. Dit gebeurde niet. Op 17 september 1574 vond de Slag bij Zoetermeer plaats waarbij de Spaanse troepen de slag om de dijk aan de Voorweg in Zoetermeer verloren. Daarna volgden zulke heftige stormen dat de Spanjaarden vluchtten en Leiden werd ontzet op 3 oktober 1574.

Op Wikipedia kunt u meer lezen over het Beleg van Leiden.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld


Door: Lucia vd Brink

-advertenties-

-goede doel-