Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Horeca als hoge nood.

WC hoge noodEr loopt een vrouw voor mij met een afgeladen tas vol niet-recyclebare overbodige prullaria van Chinese makelij en vraagt bij de kassa of ze heel even van het toilet gebruik mag maken. Ik zie de kassière resoluut het hoofd schudden en verwijst de inmiddels naar rechts overhellende vrouw, naar een horecagelegenheid die qua naam gemakkelijk in de bek ligt. Niet alleen toeval wil dat op die locatie de niet-Chinese koffie van betere kwaliteit is dan dat wat de inhoud van die tas herbergt en ik om die reden besloten heb daar mijn koffie te nuttigen. Snel reken ik mijn eigen boodschap af, terwijl het schaamtegevoel over de uiteraard uiterst kleine aankoop zijn best doet niet mijn aangezicht te kleuren die zo goed zou passen bij de Chinese uitflapwapper. Snel verwijder ik mij uit het naar milieudelict riekend winkelpand en passeer even verder de inmiddels naar links hellende dame met de volle tas en blaas. Dat laatste, dat denk ik. Nog.
Als ik mijn koffie met een obesitas bevorderend cultureel erfgoed heb besteld, komt de vrouw, nu weer naar rechts hellend, de horecagelegenheid binnen strompelen.
Ze zet haar tas met overbodige rommel voor het uitgestalde lekkers en vraagt naar het toilet. De gelukkige bezitter van dit ontlastende eigendom wijst vriendelijk naar ergens achterin. Heel even later, tien minuten, komt de vrouw terug, pakt haar tas, helt direct over en loopt het pand uit. Geen bedankje, geen bakje koffie, niets. Gewoon weg. Even later zie ik de eigenaar met niet-Chinese schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen hevig transpirerend uit achterin komen. Ik zie een hulpeloze blik en hoor hem bijna denken: “Gemeente Zoetermeer, doe iets.” De Zoetermeerse politiek praat al jaren over een openbaar toilet en heeft het credo: veel praten en vooral niets doen. Dat schept vertrouwen. Waarschijnlijk denkt de Horeca inmiddels: beste gemeente, je kunt de pot op.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-