20220412 29956
Margreet van Driel stopt als wethouder op het moment dat het nieuwe college gevormd is. Een beslissing waar lang over nagedacht is, in tegenstelling tot de aanstelling tot wethouder, 5 jaar geleden: dat werd in één middag besloten. Een interview met een wethouder voor wie echt contact heel belangrijk is.

Wethouder Margreet van DrielMargreet van Driel: “Hilbrand Nawijn belde mij om me te vragen voor het wethouderschap en ik had precies één middag om te besluiten. Ik zat toen bij stichting Floravontuur en vond het geweldig om een hele nieuwe stap te maken en iets heel nieuws te gaan doen. Ik heb het wethouderschap met heel veel plezier gedaan, maar gun mezelf nog één keer iets nieuws. Al weet ik nog niet precies wat!”

Margreet volgde Mariëtte van Leeuwen op als wethouder in mei 2017, in het laatste jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. “Ik was er eigenlijk pas net, maar hoorde na de verkiezingen al bij de ‘oude garde’, met ervaring!” Met portefeuilles als schuldhulpverlening, sociale zaken en citymarketing ging zij vol aan de slag in de politiek. “Ik woon al heel lang in Zoetermeer, nu kon ik als bestuur dingen veranderen. Wat ik het allerleukste heb gevonden, is om dat sámen te doen, samen met de ambtenaren, de raadsleden én de inwoners.”

 

Ik heb contact echt nodig

20190907 11654De coronaperiode maakte het voor Van Driel heel moeilijk om echt samen te besturen, het land ging in lockdown en thuiswerken was het devies. “Die coronaperiode vond ik echt afschuwelijk! Ik heb contact echt nodig. Het was ontzettend druk, want er moest veel geregeld worden, bijvoorbeeld met de Tozo regeling voor ondernemers. Maar 12 tot 14 uur per dag thuis achter het beeldscherm werken en wéten dat je dingen mist, maar er niets aan kunnen doen… die maanden waren wel echt zwaar. Door met elkaar in gesprek te zijn, zie je ook wat ze bedoelen, heb je echt contact. Dat lukt niet via een beeldscherm.”
Voordelen van de coronaperiode ziet de wethouder ook, zo zijn de contacten met zzp’ers in de stad veel beter geworden en is er veel geregeld voor ondernemers wat ook nu, in de periode van herstel, belangrijk is. “Ik vind het wel erg jammer dat ik nu het herstel mis, maar ben trots op wat we bereikt hebben in de coronatijd. We hebben 6 Tozo regelingen gehad, kregen de Tonk er nog bij, toen heb ik samen met wethouder Iedema het ondernemersloket opgesteld zodat de ondernemers ons konden vinden. De Tozo regeling werd in het begin in Rotterdam aangevraagd, maar zij konden de hoeveelheid niet aan en gaven het in één keer terug. Toen hebben we met het hele team echt de schouders eronder gezet om de aanvragen te behandelen en de ondernemers te helpen. En dat is gelukt.”

 

Binnenbaan bracht alles samen

Margreet van Driel heeft als wethouder een groot aandeel gehad in het oprichten van werkbedrijf De Binnenbaan, waar mensen geholpen worden om weer aan het werk te gaan. Margreet: “De Binnenbaan bracht alles samen wat er bij politiek komt kijken: werk voor de inwoners, samenwerken met de regio, overleggen met de politiek. Ik heb hier veel richting aan kunnen geven, steeds contact houden met de inwoners, werkgevers, gemeenteraad. Het gaat toch om heel kwetsbare inwoners met soms een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Het was ook echt een bijzondere stap om de Binnenbaan als een BV neer te zetten, maar je ziet nu al dat het werkt, de Binnenbaan weet zijn weg te vinden.”

 

Had meer willen doen

zoetermeer is de plekDoor covid zijn veel dingen anders gelopen dan gepland, of konden niet worden uitgevoerd. Door de coronapandemie lukte het bijvoorbeeld niet om verbeteringen in de schuldhulpverlening echt goed aan te pakken. Margreet: “De kwaliteit van bewindvoering moet echt beter. Ik gun het mensen dat ze weer snel de regie over hun leven kunnen op pakken en van schulden af komen. Ik had de afgelopen twee jaar veel willen investeren in schuldhulpverlening, maar door covid was dat heel lastig. We hebben wel een richting ingezet en het is aan het volgende college om dit door te zetten.”
“Ik had ook meer willen doen aan Citymarketing en evenementen, maar daar is gewoon de afgelopen twee jaar compleet een streep door gegaan. Ik ben wel heel blij met de branding ‘Zoetermeer is de plek’, dat staat er en wordt goed opgepakt door bedrijven en inwoners. Mijn opvolger mag hier verder weer mee aan de slag!”

 

Maatschappelijk bijdragen

Margreet van Driel: “Ik heb gemerkt dat ik besturen heel leuk vind. Maar ik wil ook bijdragen aan een maatschappelijk doel. Dáár gaat mijn hart sneller van kloppen! Ik zoek naar iets waarmee ik kan bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen.”
Van Driel heeft nog geen nieuwe werkplek gevonden, het wethouderschap heeft haar zo in beslag genomen dat er ook nog geen tijd was om op zoek te gaan naar een volgende baan. “Maar ik ga in ieder geval iets doen wat er écht toe doet!”, zo sluit Margreet van Driel het gesprek af, “Ik voel heel sterk dat ik nog één kans heb, ik ben nu 60. Dus ik ga niet zomaar iets proberen, ik geef het de tijd om iets nieuws te vinden waar mijn hart bij ligt.”

Tekst: Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-