Jakobien Groeneveld2022Wethouder Jakobien Groeneveld neemt met gemengde gevoelens afscheid van de Zoetermeerse politiek. Jakobien: “Wethouder zijn is fantastisch! Het is de leukste baan die er is. Maar het is wél topsport, met werkweken van 60 tot 80 uur. Dat is niet vol te houden als alleenstaande moeder.”

De balans tussen werk en privé is daarom ook de belangrijkste reden dat Jakobien Groeneveld voorlopig de politiek vaarwel zegt en een rustiger bestaan zoekt. “Het is sowieso al bijna niet te doen, maar voor een alleenstaande moeder is het gewoon niet vol te houden. Lange werkweken, maar ook standaard 4 avonden in de week oppas voor mijn dochter van 8 jaar. Ik kies er nu voor om meer tijd aan mijn dochter te kunnen besteden.”
Jakobien Groeneveld wil aandacht vragen voor alleenstaande moeders als wethouder, het ambt is volgens haar nog veel te veel gericht op mannen met een vrouw thuis die de zaken rond het gezin regelt. “Het is nu gewoon niet te regelen, daarom moeten kneiter ambitieuze vrouwen zoals ik gewoon stoppen met dit werk. Het zou wel kúnnen, als er meer flexibel gewerkt wordt: bijvoorbeeld vergaderingen overslaan die niet in jouw portefeuille zitten.”

 

Stoomwals

Groeneveld had toen zij wethouder werd al meerdere jaren ervaring als raadslid en schreef als communicatieadviseur speeches voor wethouders. Toch voelden de eerste maanden als wethouder als ‘overreden worden door een stoomwals’. “Je hebt geen idee waar je in valt als je wethouder wordt, je denkt al heel wat te weten als raadslid, maar als wethouder moet je van álle onderwerpen verstand hebben. Het tempo is enorm en je staat ook nooit ‘uit’. Ook op het schoolplein als je ‘s ochtends je kind naar de klas brengt, zonder make up en met je oude shirt aan, ben je wethouder en spreken mensen je aan over van alles over de stad! Dat gaat gewoon 24/7 door. Ik heb best even moeten wennen om ‘wethouderig’ te doen, hoe moet dat? Tot iemand zei: dat past ook helemaal niet bij jou, je moet gewoon jezelf zijn.”

 

 20211015 26920  IMG 1974
Onthulling Muurschildering Citytales, samen met Tobias Becker Hoff, okt 2021 Buurtfeest Kom naar Buiten, mei 2022

Mensen leren kennen

Groeneveld ging ‘bij de politiek’ in eerste instantie om mensen te leren kennen. Ze woonde bijna haar hele leven in Zoetermeer, vanaf haar tweede jaar. Als student vertrok zij naar Groningen en bleef daar 12 jaar. Bij terugkomst in Zoetermeer sloot ze zich aan bij GroenLinks om meer mensen te ontmoeten, maar ook om het linkse geluid te laten horen.
“Ik heb sterk de behoefte om de stad beter te maken. Wordt ook heel verdrietig van het grote verschil tussen arm en rijk. Armoede heb ik jammer genoeg niet kunnen oplossen in Zoetermeer, dat is niet gelukt. Ik ben blij dat ik wel iets heb kunnen betekenen voor mensen in armoede in onze stad, met bijvoorbeeld de ZoetermeerPas waarvan het aanbod flink is uitgebreid. Ik heb ook de voedselgroepen in de stad steeds gesteund, bijvoorbeeld Oosterfaantje. Zij krijgen geen subsidie, maar door steeds aandacht te geven aan die voedselgroep kon ik ze wel helpen.”

 

Vier jaar het Zoetermeerse vuilnis opgeruimd

Een van de grote portefeuilles van wethouder Groeneveld was het afvalbeleid. Dit moest in Zoetermeer nodig worden aangepakt, want na de mislukking van het invoeren van Diftar, zo’n 20 jaar geleden was het beleid niet meer aangepast. “Niemand durfde zijn handen eraan vuil te maken, het beleid heeft dan ook 20 jaar gewoon stil gelegen. Het onderwerp ‘Afval’ raakt iedereen in Zoetermeer. Het roept ook steeds veel emoties op bij mensen. Ik heb als wethouder vier jaar lang het Zoetermeerse vuilnis opgeruimd, zeg ik altijd. Het is jammer dat we het beleid niet konden uitvoeren, ik ben er nog steeds van overtuigd dat het een hele mooie stap voor de stad zou zijn. Dat is echt een teleurstelling. Tegelijk ben ik er nog steeds trots op dat de gemeenteraad mijn beleid heeft goed gekeurd. Mensen snappen het beleid vaak niet. Als je wat langer met iemand kan praten, kan je het ook goed uitleggen, maar daar krijg je niet altijd de kans voor.”
Achteraf gezien was het pakket misschien te groot, geeft Groeneveld toe. “In kleinere stappen was het misschien wel goed gegaan, maar dat zou weer veel duurder zijn.”

 

 20210917 26411  ALL RIGHTS RESERVED.DUPLICATION AND COMMERCIAL EXPLOITATION IN ANY FORM OR WAY FORBIDDEN UNLESS THERE IS WRITTEN PERMISSION BY THE AUTHOR: FOTOFLEX.NL - THE NETHERLANDS
 Zwerfvuil actie in Buytenwegh, sept 2021  Uitreiking Speelmeer Paspoort, juli 2021

Grote problemen met kleine oplossingen

20180929 133397 copyEen jaar of acht geleden, haar eigen dochter was toen nog heel klein, hoorde Jakobien Groeneveld voor het eerst dat er in Zoetermeer een grote groep kinderen is die zonder ontbijt naar school gaan. “Sindsdien heb ik ervoor gevochten om dit op de politieke agenda te zetten. Veel mensen vinden dit een verantwoordelijkheid van de ouders. Dat kan zo zijn, maar daar heeft een kind niets aan! Met een klein budget vanuit de gemeente hebben we op twee pilotscholen gezorgd voor een ontbijt op school voor álle kinderen. Zo hoeft een kind zich ook niet te schamen als het geen ontbijtje thuis krijgt, iedereen eet op school. Al na een paar weken merkten de scholen dat een aantal leerlingen zich beter konden concentreren en zagen een verbetering in de leerprestaties. Daar doe je het voor!”

 

Wat heb je laten liggen?

“Vooral door corona heb ik een aantal dingen niet kunnen doen of afmaken. Als wijkwethouder van Buytenwegh had ik veel meer willen doen voor de cohesie van de wijk. Mensen leven er teveel apart, met buurtfeesten, toneel en activiteiten had ik hen meer samen willen brengen. Maar door corona kon dat allemaal niet doorgaan.”

 

Zien we jou nog terug in de politiek?

“Ik heb zeker een binding met politiek en het publiek domein, dat blijft altijd kriebelen!”, antwoord Jakobien lachend, “maar voorlopig ga ik eerst even wat anders doen. Ik heb een terugkeergarantie op het Ministerie van Sociale Zaken, we gaan kijken of daar op dit moment iets is wat bij mij past. Ik ga in ieder geval niet heel lang niets doen, dat past echt niet bij mij!”

Tekst: Rita Soutendijk
Foto's: Rita Soutendijk en Marja de Laaf

-advertenties-

-goede doel-