Toespijs uit Meerzicht is een van de elf genomineerden voor de IGNITE-Award 2022. Oprichtster Glenda is nog volop in de strijd voor de eerste prijs. De prijs is een initiatief van het Anton Jurgens Fonds om startende sociaal ondernemers een vliegende start te geven. De finale is 19 januari 2023.

GlendaDe Zoetermeerse oprichtster Glenda van Toespijs belandde een aantal jaren geleden in de bijstand en voelde dat ze vastzat. Ze wilde meer van betekenis zijn voor anderen en haar passie voor koken uitoefenen. Glenda was al vroeg in haar jeugd in de keuken te vinden. Haar vader was ook kok en het zit dus een beetje in de familie. Ze wilde altijd wat met haar talenten doen en ondernemen. Daarom startte ze als ZZP-er in december 2020, tijdens de coronaperiode, het Surinaams restaurant Toespijs -Feel Good Food in Winkelcentrum Meerzicht.

De maaltijden, broodjes en hapjes van Toespijs hebben een Afro-Surinaamse basis, gemixt met al het lekkers dat de Caribische keuken te bieden heeft. Glenda houdt de Surinaamse gerechten authentiek, precies zoals ze vroeger met veel liefde door haar oma werden klaar gemaakt. “Heerlijk eten heeft de kracht om mensen te verbinden, te ontspannen en even op een wolk richting ‘food heaven’ te zenden. Mijn doel is om heerlijke food-service op maat aan te bieden. Vandaar de toevoeging ‘Feel Good Food’ achter de naam van het restaurant. Mensen moeten blij worden van mijn eten”, vertelt Glenda. Ook gezinnen die krap bij kas zijn moeten een goede maaltijd kunnen krijgen voor een klein prijsje, vindt Glenda. Daarnaast helpt haar restaurant mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hen een werkplek aan te bieden.

Tijdelijk gesloten tot 1 april 2023

Begin 2021 stortte haar wereld echter in door persoonlijke omstandigheden en Glenda moest in 2022 mede door het verlies van haar dochter het besluit nemen om het restaurant tijdelijk te sluiten. De zaak blijft voorlopig nog voor dagelijkse afhaalmaaltijden en broodjes dicht tot 1 april 2023. Dit was een wel overwogen besluit in een pittige periode. "Waarom dicht gaan voor Toespijs een goede keuze was? Omdat ik vlak nadat mijn wereld instortte mijn business met een tunnelvisie en in een overlevingsmode gedraaid heb. Niets van mijn plannen kon ik goed uitvoeren omdat ik altijd maar bezig was om alle ballen hoog te houden”.

GlendaLigt alles nu stil?

Nee zeker niet. Toespijs Catering is nooit gestopt. “Maar het lage pitje nu gaan we straks weer volledig laten vlammen. Zo kan iedereen momenteel nog steeds genieten van de maaltijden voor thuis, lunchbroodjes voor op het werk of een compleet buffet. Ook de Toespijs Feelgoodfood Friday en Sunday Specials komen weer terug!"

Afgelopen juni 2022 werd Glenda door iemand uit haar netwerk getipt over de IGNITE Award van het Anton Jurgens Fonds. Een wedstrijd waarbij de sociale ondernemer die het meeste impact weet te maken met zijn of haar sociale doelstellingen € 100.000 kan winnen. “Niet zomaar een wedstrijd. "Nee, een intensief trainingstraject van 5 maanden waarin je business volledig onder de loop word genomen door coaches en professionals”, vertelt Glenda verder. “Dit traject geeft je alle tools om je business op de juiste wijze te draaien en te komen tot een uitvoerbaar businessplan”.

 

Het trainingstraject

etenSinds begin september zit Glenda in de race en geeft aan dat het een pittige strijd is die veel tijd en energiekost. Samen met 2 coaches is kritisch gekeken naar hoe Toespijs het afgelopen jaar heeft gepresteerd en welke koers er in 2023 zou moeten worden gevaren. De conclusie was al gauw gemaakt dat als het restaurant nu open zou gaan het tegen dezelfde problemen zou aanlopen. Dus wordt deze tijd gebruikt als een keiharde business reset om straks weer te kunnen vlammen. “Het nieuwe businessplan voor het Restaurant Toespijs, dat ik wel drie keer herschreven heb, is inmiddels klaar en ter beoordeling aangeboden aan IGNITE”.

De winnaars van de IGNITE-Award ontvangen een investering van maximaal €100.000 euro. Daarnaast maken deelnemers ook kans op een publieksprijs van €10.000,-. Alle deelnemers krijgen een trainingstraject met individuele coaching en diverse workshops om hun onderneming verder te laten groeien en zo blijvende impact te maken. 

Vereerd te mogen deelnemen

De ambitieuze Glenda is vereerd en dankbaar om mee te mogen doen aan de IGNITE Award. Ze wil nog beter leren om haar sociale onderneming te laten groeien op een manier die geld oplevert zodat ze nog meer mensen kan helpen. “Ik doe mee voor de kennis, maar ik ben wel heel fanatiek en wil winnen. Ik ga voor de winst”, vertelt Glenda. De finale en de prijsuitreiking is 19 januari 2023 en is online te volgen. Een vakjury bepaalt de uitslag, maar er is ook een publieksprijs waar iedereen op de dag zelf kan aangeven wie zijn of haar favoriet is. De aankondiging voor het volgen van de finale of het stemmen op de publieksprijs wordt gedaan op de website van de organisator: https://www.igniteaward.nl/  

 Tekst: Christ van Gestel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-