Het JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: Jonge mantelzorger.

 

jiptip novemberWist je dat ongeveer 1 op de 5 jongeren op groeit met een broer/ zus, ouder of ander familielid die langdurige zorg nodig heeft? Zij worden ‘jonge mantelzorger’ genoemd. Een groot deel van deze jonge mantelzorgers ervaren de zorgsituatie als heel normaal en ondervinden geen problemen, maar het kan ook zwaar zijn.

Jonge mantelzorgers helpen bijvoorbeeld mee in de fysieke zorg, hebben extra huishoudtaken en helpen met het regelen van de zorg. Daarnaast maken zij zich op jonge leeftijd ook meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen ze zelf soms de nodige zorg en aandacht.

Ben je een jonge mantelzorger? Dan hebben we de volgende tips voor jou:

- Vertel iemand die je vertrouwd over je situatie. Deel je ervaringen, wanneer je dit doet, zul je merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
- Praat met je mentor of leraar over je thuissituatie. School begrijpt dan beter dat je soms met je gedachten niet bij de les bent of dat je je huiswerk een keer niet af hebt.
- Wil je liever iemand anoniem en buiten school spreken, neem contact op met het JIP of de kindertelefoon (0800-0432).
- Als het even te veel wordt, geef het dan aan. Mensen in je omgeving kunnen je dan helpen door bijvoorbeeld iets van je overnemen.
- Tijd voor jezelf is ook belangrijk, blijf daarom leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld met vrienden afspreken of sporten.

Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap of heb je een andere vraag? Stel je vraag aan je familie, je (huis)arts of bijvoorbeeld aan het JIP. Het antwoord kan je geruststellen.
Heb je vragen over jonge mantelzorgers of een andere vraag bijvoorbeeld over school, studie, wonen, seksualiteit of zorgen voor jezelf? Bel, app, mail of kom gerust langs het JIP.

Jip Zoetermeer:

Stadhuis Forum
Stadhuisplein 1
2711 BE Zoetermeer (ingang bibliotheek 2e etage)

Telefoon: 070 205 3500
WhatsApp: 06 15 888 955.
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Check www.jiphaaglanden.nl  voor meer informatie.

Wil je meer weten over jonge mantelzorgers? Kijk dan eens op www.jongemantelzorg.nl  . Kijk ook eens op https://2becool.nl/ .

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-