Antiona Dunjko copyDe zoetermeerse Antonia Dunjko, een uit Kroatië afkomstige  sopraan, heeft woensdag 15 maart haar eerste optreden in Zoetermeer tijdens het lunchpauzeconcert in de Oude Kerk aan de Dorpsstraat 59. Antonia (30 jaar) woont al geruime tijd in Nederland, maar sinds een jaar met haar gezin in Zoetermeer.

Antonia wordt tijdens het lunchpauzeconcert (van 12:45 tot 13:15 uur) op de vleugel begeleid door een goede bekende van haar, namelijk Aliya Iskhakova. “Ik verheug me erg op deze samenwerking met Aliya en wil graag wat doen voor de Zoetermeerse samenleving”, vertelt Antonia. Een buurman bracht haar in contact met Ronald de Jong, de muzikaal adviseur en organisator van de lunchpauzeconcerten.

Antonia trad al vroeg op

Zingen zat er al vroeg in. Dat is ook wel logisch met een muzikale moeder (Lidija Horbat Dunjko) die ook sopraan en een zeer bekende Kroatische operazangeres is. “Ik ben opgegroeid met dit soort muziek”, vertelt Antonia verder. Op jonge leeftijd wilde Antonia echter nietantonia en moeder in de voetsporen treden van haar moeder en zij startte op zesjarige leeftijd met fluitlessen en zingen in een kerkkoor totdat ze door haar omgeving uitgedaagd werd om toch verder te gaan met zingen. Ze studeerde onder andere solozang aan de Muziekacademie in Zagreb en haalde daar haar eerste master. Antonia gaat nog regelmatig terug naar Kroatië waar ze nog vaak met haar moeder samen optreedt.

Antonia Dunjko kwam in 2017 naar Nederland waar ze tijdens een huwelijk van vrienden haar huidige man leerde kennen en daarna in Nederland bleef en waar ze sindsdien als soliste verbonden is aan het Operagezelschap De Dikke Dame (The Fat Lady) uit Haarlem. Met dit gezelschap heeft Antonia al diverse eerste prijzen gewonnen op nationale en buitenlandse concoursen. Haar erelijst is indrukwekkend. “Hoogtepunten”,  vertelt Antonia, "zijn wel de nominatie in 2013 voor ‘Zangeres van het Jaar’ in de Molto Cantabile Cyclus." Voor haar prestaties ontving ze ook de Dean's Award en in 2019 werd ze genomineerd voor de Croatian Theatre Award door de Kroatische Vereniging van Dramatische Kunstenaars. Antonia is momenteel bezig met de afronding van een tweede master in ‘Oude Muziek’ bij het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Naast concerten heeft Antonia ook tal van opera- en operetterollen uitgevoerd. Haar eerste rol was op 19 jarige leeftijd in Stravinsky’s Nightingale. Antonia heeft niet direct een favoriet; maar als ze er een moet noemen dan is dat toch het ‘Sluwe Vosje (1924)’ van Leoš Janaček.

Stemactrice

Antonia is naast sopraan ook stemactrice. Zij doet voor de Kroatische versie van Nickelodeon de stem van Dora in ‘Dora The Explorer’. “Ik vind het leuk om dat te doen en alle kinderen kennen mijn stem”,  vertelt Antonia. “Het geeft heel veel plezier”.

Programma debuut in Zoetermeer

Antonia zingt prachtige oude barokmuziek van Mozart, Bach, Vivaldi maar ook ander componisten. Tijdens haar debuutconcert echter wordt het een “lyric recital van art-songs; poetry with music”, verduidelijkt Antonia. “Lichte solostukken geschreven voor één stem en met begeleiding op de vleugel die geschikt zijn voor een luchpauzeconcert”. Een deel zal een Duits georiënteerd repertoire zijn met bijvoorbeeld het liefdeslied ‘Morgen' van Richard Strauss, maar ook andere componisten komen aan bod.

Mattheüs Passion Beverwijk

Drie dagen naar het lunchpauzeconcert neemt Antonia op 18 maart deel aan de Mattheüs Passion in Beverwijk waar ze een grote solo in vertolkt. “Ook daar kijk ik naar uit”, rondt Antonia af.

Tekst: Christ van Gestel

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-