20230606 39640Eind juni stopt directeur Hilko Folkeringa bij het Stadstheater, met een grote glimlach vanwege alle leuke herinneringen. “Maar het zal ook even slikken zijn, want ik zal dit mooie team heel erg gaan missen!”, aldus Hilko.

Hij hoefde nog net niet op te zoeken waar Zoetermeer lag, ‘Ik was er wel eens langs gereden op weg naar Den Haag!’, toen hij begon als directeur in februari 2019. Hilko: “Bij het Stadstheater kon ik weer echt met theater aan de slag, dat trok mij wel. In mijn vorige baan was ik met meerdere dingen tegelijk bezig en verdween theater soms een beetje naar de achtergrond. Ik kende Zoetermeer niet, maar heb de stad nu wel in mijn hart gesloten!”

Spannende start

20190126 4535Hilko startte bij het Stadstheater in een roerige tijd, een grote verbouwing in het theater was net achter de rug, restaurant Stage was gesloten en hij merkte dat het team erg verdeeld was. Hilko: “Het waren eigenlijk eilandjes apart, techniek, programmering, horeca. Iedereen deed zijn eigen ding. Ik heb geprobeerd deze eilandjes weer bij elkaar te brengen, want sámen maak je de avond!”
Het eerste doel dat hij zichzelf als directeur stelde was dan ook om er één team van te maken. Iedereen, van catering tot techniek, werd betrokken bij grote besluiten. “Het duurt soms langer om tot een besluit te komen, als er meer mensen mee beslissen, maar dan is het ook wel ons besluit en staat iedereen erachter.”
Dat het team ook samen de schouders eronder kon zetten, bleek met de coronacrisis. Het Stadstheater zat net in wat rustiger vaarwater, toen alles plat ging door de coronacrisis. “De intensiteit, de manier van samenwerken die toen ontstond was top. Iedereen werkte samen om er toch nog het beste van te kunnen maken.”
Zo ontstond bijvoorbeeld de ‘Cultuurzomer’ met optredens op een andere manier, bijvoorbeeld buiten. Hilko is ook bijzonder trots op Stage, het restaurant in het Stadstheater dat na een moeilijke start steeds beter ging draaien.

 

 20190507 8313  20230225 37147
 Seizoenspresentatie 2019: Hilko komt op in 'Kinky boots'  Samen met burgemeester Bezuijen tijdens de jubileumvoorstelling 30 jaar Stadstheater, februari 2023

 

Gastheer voor publiek én voor de artiest

Het goed ontvangen van de gasten, zorgen dat het publiek zich welkom voelt, is heel belangrijk in het theater. Voor Hilko is het echter minstens net zo belangrijk om óók een goede gastheer te zijn voor de artiesten. “Een artiest vertelde eens dat hij werd binnen gelaten door de techniek, en dan zelf uit een automaat een colaatje moest trekken. Ik vind het belangrijk om de artiest te ontvangen en welkom te heten. De artiest moet goed in zijn vel zitten en even kunnen ontspannen voor het optreden. Dat wordt vaak heel erg gewaardeerd en gelukkig komen vele artiesten hier steeds heel graag terug!”
Een favoriete voorstelling heeft Hilko niet, al heeft hij een voorkeur voor geëngageerd toneel. “Ik vind een goede voorstelling het mooist als ik de interactie met het publiek zie en je echt voelt dat de zaal wordt meegenomen in de voorstelling, daar geniet ik echt van.” Hilko zit geregeld in zijn theater om te kijken naar een voorstelling, maar kan zich dan nooit echt losmaken van zijn taken als directeur: “Je bent altijd bezig met de dingen achter de schermen. Loopt het allemaal goed, kan er iets beter?”

 

Halve kracht kan ik niet

Hilko Folkeringa 2Door corona werd ook Hilko gedwongen om een stap terug te doen en in een heel ander ritme te leven. Hilko: “Theater, daar ben je altijd mee bezig, het is moeilijk om afstand te nemen. Er is ook heel veel avondwerk, omdat juist dan het theater open is. Deze baan trekt dan ook een zware wissel op je sociale privéleven. Ik betrapte mezelf erop dat ik met vrienden in mijn eigen theater ging afspreken om toch nog een moment te hebben om iemand even te zien. Wat dat betreft, bracht corona ook veel rust en voor mij de afweging om te stoppen met dit werk. Op halve kracht werken kan en wil ik niet!”

 

Verder kijken na de zomer

Hilko Folkeringa heeft nog geen nieuwe baan die op hem wacht na het theater. Iets in de culturele sector lijkt hem niet uitgesloten. “Maar dat kan ook iets heel anders worden! Ik neem in de zomer de tijd om even afstand te nemen van het theater en daarna kijk ik verder wat er op mijn pad komt.”
Hilko wordt in september opgevolgd door Charles Droste. Op dit moment is Droste nog directeur-bestuurder van Amphion Cultuurbedrijf in Doetinchem. Daarvoor heeft hij onder andere gewerkt als directeur bij entertainmentbedrijf Stage Entertainment en Theater de Lampegiet. Ook heeft hij ervaring als bedrijfsleider bij Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Charles Droste gaat op 1 september 2023 aan de slag in Zoetermeer.

Tekst: Rita Soutendijk

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-