keti koti zoetermeer 2023 034 ter laak bezuijen vlet van gennipvlnr, minister Van Gennip, Diane Vlet, Burgemeester Bezuijen en wethouder Ter Laak


Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bezocht vrijdag de Zoetermeerse herdenking van het Slavernijverleden, Keti Koti. In Palenstein werd aan het Rakkersveld eerst herdacht en daarna werd het einde van de slavernij gevierd met dans en muziek.


De minister woonde de hele plechtigheid bij, samen met burgemeester Bezuijen, wethouder Ter Laak, vertegenwoordigers van Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer en vele inwoners. In haar speech na de kranslegging zei minister Van Gennip dat de samenleving nu stap voor stap, beetje bij beetje aan het veranderen is. Van Gennip: “In de geschiedenisboeken van mijn jeugd werd niets verteld over de inheemse strijders tegen slavernij, zoals bijvoorbeeld Tula op Curaçao. Maar inmiddels kreeg Anton de Kom eerherstel en een plek in de canon van Nederland.”

Voorzitter SHS, Diane Vlet, maakte tijdens de bijeenkomst bekend dat zij zal terugtreden uit de stichting. Diane was tien jaar geleden één van de oprichters van Stichting Herdenking Slavernijverleden Zoetermeer en organiseerde elk jaar de herdenking.

 keti koti zoetermeer 2023 090  keti koti zoetermeer 2023 172


Keti Koti: herdenking en feest

Na de officiële momenten van de herdenking was het tijd voor een feest om de afschaffing van de slavernij ook te vieren. Muziekvereniging Buytenrode zette in met de volksliederen van Suriname en Curaçao, die zij speciaal voor deze gelegenheid gerepeteerd hadden. SHS deelde 150 heri heri maaltijden uit, met speciale Surinaamse gerechten en alle aanwezigen kregen een glas bubbels om mee te proosten.
Zanger Lou Prince kreeg iedereen aan het dansen tijdens zijn optreden. Kinderen van basisschool de Regenboog hadden speciaal voor de herdenking enkele dansen en een stukje rap geoefend en kregen een warm applaus van het publiek. Vanuit Dansstudio Ricardo Sibelo werd een traditionele dans opgevoerd. Het feest werd afgesloten met een optreden van de band Masalsa.

Foto's: Guus Pauwels

Alle evenementen in Zoetermeer vindt u op onze evenementen kalender: www.zoetermeeractief.nl/agenda/evenementen

Kijk ook op onze kalender voor activiteiten, cursussen, sportevenementen of de culturele agenda voor alle theater en muziek tips!

-advertenties-

-goede doel-