De Nationale Herdenking op 4 mei wordt ook in Zoetermeer al sinds jaar en dag gehouden. De Herdenking begint met een Stille Tocht, die om 19.25 uur start bij het Stadsmuseum in de Dorpsstraat en vandaar naar het Wilhelminapark voert.

De herdenking wordt geleid door burgemeester Aptroot, die een korte speech zal houden en een krans legt namens de gemeente bij het oorlogsmonument. Muziekvereniging Kunst en Vriendschap verzorgt de muziek en het signaal tot de twee minuten stilte, de 'Last Post'.

Publiek is welkom om op de tribune aan de overzijde van het water, aan de Julianalaan, plaats te nemen. Voor het publiek zijn, zo lang de voorraad strekt, rozen beschikbaar om bij het monument te leggen.

 

 Winkeltijden

Dodenherdenking valt dit jaar samen met koopavond, maar de winkels in Zoetermeer zullen deze avond om 19 uur de deuren sluiten. De landelijke Winkeltijdenwet bepaalt dat ondernemers hun winkel om 19.00 uur moeten sluiten op 4 mei. Gemeenten kunnen toestemming geven om toch open te blijven maar dit is niet het beleid van de gemeente Zoetermeer.

Zie hier onze uitwerking van de lezersvraag over de sluiting van winkels op 4 mei: Lezersvraag-winkelsluiting-4-mei-winkels-dicht

Herdenking en protocol

IMG 0819Na de tweede wereldoorlog begonnen mensen, soms spontaan hun eigen herdenkingen te houden. In augustus 1945 had de regering besloten om van 5 mei een dag te maken van herdenken en vrijheid vieren. In 1946 viel 5 mei op een zondag en daarom werd er uitgeweken naar 4 mei. Toen werd er in de ochtend herdacht en op de rest van de dag de vrijheid gevierd. Tijdens het herdenken werd er één minuut stilte gehouden. Het is niet duidelijk wie ooit bedacht heeft dat het één minuut moest zijn, wel weten we dat het in Engeland begon om zo de slachtoffers van de eerste wereldoorlog te herdenken.

In 1947 werd er voor het eerst een dodenherdenking in de Ridderzaal gehouden op 4 mei. Op 17 maart dat jaar is besloten dat we twee minuten stilte houden om te herdenken. Tot 1956 zijn deze bijeenkomsten in de Ridderzaal gehouden. In 1968 is door de regering besloten dat Dodenherdenking altijd op 4 mei zal zijn, ongeacht de dag van de week. In 1988 werd de eerste Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam gehouden.

Bij de herdenking hoort ook een vlagprotocol. Zo hoort het dat eerst de vlag volledig gehesen wordt en vervolgens halfstok gaat. Eenmaal gehesen en halfstok mag de vlag nooit de grond raken. De vlag moet voor zonsondergang ook weer binnen gehaald worden. Volgens het protocol mag alleen de Nederlandse vlag halfstok gaan. Bij het neerhalen van de vlag, gaat deze eerst naar de top, om dan vervolgens te zakken

Op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei staat dat er na de twee minuten stilte (van 20.00 uur tot 20.02 uur) het eerste couplet van het Wilhelmus zal klinken. In Zoetermeer is dit vaak het eerste en het zesde couplet. De tekst:

 

WILHELMUS VAN NASSOUWE

1e couplet
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik van duitsen bloed,
den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een prinse van Oranje
ben ik vrij onverveerd,
den koning van Hispanje
heb ik altijd geeerd.

6e couplet
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God, mijn Heer!
Op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer!
Dat ik toch vroom mag blijven,
uw dienaar te aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.

 

 

Bronnen:

hethistorischatelier

4en5mei.nl/vlagprotocol

wikipediaDodenherdenking

 

-advertenties-

-goede doel-