vitruviusruimteU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht.


Deze week: Vitruviusruimte in Noordhove.

vitruviusruimte3 vitruviusruimte2

Betekenis van de straatnaam
Marcus Vitruvius Pollo was een Romeinse architect, militair en ingenieur. Vermoedelijk werd hij geboren rond 100 jaar voor Christus. Tijdens zijn leven schreef hij de ‘tien boeken over architectuur’, wat nu onze oudste geschriften over architectuur zijn. Vitruvius’ ideeën over architectuur hebben veel invloed gehad op Europese architectuur. Hij vond dat gebouwen de verhoudingen van het menselijk lichaam dienden te weerspiegelen, omdat de afmetingen van het menselijk lichaam perfect in harmonie zijn.

Leonardo Da Vinci
Marcus Vitruvius Pollo verwerkte in zijn werk over architectuur de verhoudingen van het menselijke lichaam. Op deze afmetingen baseerde Leonardo da Vinci later zijn tekening van De Mens van Vitruvius. 

vitruvius

Meer informatie
Meer informatie over De Mens van Vitruvius staat op Wikipedia
Daar staat ook meer te lezen over de architect Vitruvius.
De invloed van Vitrivius staat op deze website uitgelegd.

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

Door: Lucia van den Brink

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-