sannevhaveltepleinU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Sanne van Havelteplein in Dorp.

 

sannevhavelteplein3 sannevhavelteplein2

 

Betekenis van de straatnaam uitgelegd:

Sanne van Havelte was een Nederlandse schrijfster van jonge – meisjesromans.

Sanne-van-HavelteSuzanne Alida Maria

Sanne van Havelte was het pseudoniem voor Suzanne Alida Maria van Hamersvelt. Sanne werd op 7 juni 1889 geboren in de Dorpsstraat in Zoetermeer en was het enige meisje in een gezin van 6 kinderen. Ze werd vooral bekend door haar serie boeken ‘Voor oudere meisjes’, die zij schreef tussen 1934 en 1967. Het waren romantische verhalen waarin mannen nog de hoed afnamen wanneer zij iemand groetten en vrouwen naar de huishoudschool gingen.

 

Achtergrondinformatie:

Ondanks haar romantische genre bleef Sanne ongetrouwd tot aan haar dood op 19 december 1968. Zoals in die tijd gebruikelijk was bleef ze als ongetrouwde vrouw ook kinderloos. 

Sanne-van-Havelte-boekSanne-van-Havelte-boek2Sanne begon pas echt met het publiceren van verhalen nadat haar schoonzus had gevraagd of ze een paar verhaaltjes voor haar dochter wilde schrijven. Sanne schreef toen 24 schriften vol over de avonturen van Jo en Frans  en dit viel goed in de smaak bij haar nichtje. Het verhaal werd bijeen gebracht in het boek 'Hun geheim', wat eind 1934 verscheen en waarvoor ze 150 gulden ontving van Uitgeverij Thieme. Hierna bleef ze doorgaan met schrijven en publiceren. In de oorlog werd haar werk niet uitgegeven, maar ze stopte niet met schrijven. Vele locaties in de boeken van Sanne van Havelte zijn locaties waar zij zelf geweest is.

 De verhalen van Sanne van Havelte zijn romantisch, maar niet altijd heel realistisch. In haar verhalen creëert zij een droomwereld vol romantiek.

Sanne van Havelte publiceerde soms ook boeken onder de naam Jean Marcel.

 

Verder lezen/bronnen:

Meer over Sanne van Havelte

Wikipedia

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Tekst: Kelly Need

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-