Sheridanzijde john2De betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Sheridanzijde in de Leyens.

De Sheridanzijde is gelegen in de wijk Buytenwegh de Leyens. In dit gedeelte van de wijk zijn alle straten vernoemd naar oude bekende schrijvers waaronder Richard Brinsley Sheridan. De straat ligt in een U-vorm en begint en eindigt daardoor aan de Shawzijde.

 

 Sheridanzijde john3  Sheridanzijde john 1

Richard Brinsley Sheridan


Richard Brinsley Sheridan was een bekende Ierse toneelschrijver en politicus. Richard werd op 30 oktober 1751 geboren in Dublin als zoon van Thomas Sheridan en Frances Sheridan en broertje van Charles. Zijn vader Thomas was behalve toneelspeler ook politicus en schrijver van een uitspraakwoordenboek. Zijn moeder Frances was Portrait of Richard Brinsley Sherida Parliamentary Art Collection 5415 1 htoneelschrijfster. De eerste acht jaar van zijn leven groeide Richard op in zijn geboortestad Dublin, waarna het gezin in 1758 verhuisd naar Londen. Richard blijft zich Iers voelen en draagt dit ook uit, hoewel hij na de verhuizing nooit meer terugkeert. Als Richard de leeftijd van vijftien heeft bereikt, overlijdt zijn moeder.
Hij behaalde zijn schooldiploma op de gerenommeerde en prestigieuze jongensschool Harrow school gevestigd in Londen. Richard bezocht Harrow van 1762 tot 1768 en had de ambitie om daarna rechten te gaan studeren. Dat hij schrijftalent heeft, blijkt als hij samen met een klasgenoot een vertaling publiceert van Aritaenatus: auteur van een verzameling van vijftig fictieve erotische brieven geschreven in Oud-Grieks. Met deze klasgenoot genaamd N.B Halhead schreef hij ook zijn eerst toneelstuk: A farce called Jupiter, die door diverse producenten werd afgekeurd. De school bestaat nog steeds en doet nog dienst als kostschool, uitsluitend voor jongens en biedt plaat aan 829 studenten.

 

Theater

Na zijn school periode op Harrow verhuist de familie in 1770 naar Bath. Daar leert Richard Elizabeth Linkey kennen, liefde op het eerste gezicht. Elizabeth heeft een hoop bewonderaars waaronder een hoog geplaatste militair. Elizabeth wil niets weten van zijn amoureuze achtervolging en vlucht naar een Frans klooster. Richard biedt aan om met haar mee te reizen en haar te beschermen. Ze vluchtten naar Frankrijk in maart 1772 en trouwen daar stiekem. Richard laat Elizabeth in Frankrijk en keert zelf terug naar Engeland om daar de confrontatie met de militair uit te vechten door 2 duels. De vader van Elizabeth haalt haar in 1773 terug naar Bath, de vader van Richard stuurt hem juist naar Londen. In april krijgen ze uiteindelijk toestemming van beide families om samen te zijn en mogen ze openlijk met elkaar trouwen en krijgen samen een zoon die Thomas genoemd wordt. De studie rechten laat hij daardoor aan zich voorbij gaan. Hij trouwt in 1773 met Elizabeth waarna Richard toneelschrijver wordt. Zijn vrouw Elizabeth sterft in 1792 waarna hij in 1795 hertrouwde met Esther Jane Ogle.

 

Schrijver

51grfpjiL. SX258 BO1204203200 Hij brengt in 1775 zijn eerste stuk uit: The Rivals, die in première gaat in Covent Garden in Londen. Opmerkelijk is dat het stuk pas een succes wordt als Richard een andere acteur aanneemt voor de hoofdrol. Vervolgens brengt hij datzelfde jaar nog 2 toneelstukken op de planken. In maart de klucht genaamd St. Patricks Day en in november de komische opera The Duenna. In 1776 werd Sheridan manager van het Drury Lane Theatre na het overkopen van aandelen en bleef in die positie totdat het theater in 1809 afbrandt. (Het theater werd later herbouwd, maar Richard krijgt zo weinig terug voor zijn aandeel dat hij tot aan zijn dood lastig wordt gevallen door schuldeisers). Hij schrijft een succesvolle opvolger van The Rivals in 1777. Hij brengt dan de komedie 'The school for Scandal' op de planken, dit stuk blijft tot op de dag van vandaag bestempeld als een meesterwerk en het grootste Engelstalige komische stuk. Het vervolg The Critic komt uit in 1779 waarin hij iedereen op de hak neemt die maar met theater te maken heeft. Zijn schrijfkunsten komen stil te liggen doordat hij een carrière start als politicus. Pas in 1799 vertaalt hij twee Duitse toneelstukken genaamd: Pizarro en The Stranger. Het bijzondere aan Pizarro is dat het vanuit Iers standpunt het een sterke antikoloniale boodschap heeft.

 

Politiek

Richard was ook een politicus in hart en nieren en betrad als liberaal in 1780 het parlement als lid van Stafford. Zijn uitstekende en duidelijke manier van spreken in het openbaar, zorgde ervoor dat hij een leidsman werd binnen de partij. Richard bleef werkzaam in het parlement tot 1812.

Richard overleed op 7 juli 1816 en is begraven in Westminster Abbey in Londen.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

Tekst: Monica Lausberg
Foto's: John Slotboom

Bron:
www.wikipedia.nl 
www.biography.yourdictionary.com 
https://www.britannica.com/
http://www.classicirishplays.com/

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-