Vlamingstraat 4 van 11U heeft zich vast wel eens afgevraagd waar een straatnaam naar vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, gaan we op zoek naar de betekenis achter de naam. Deze week is aan de beurt de Vlamingstraat in de wijk Driemanspolder.

 Vlamingstraat 1 van 11  Vlamingstraat 6 van 11

Een rijke geschiedenis en een interessante naam

De Vlamingstraat behoort samen met de Voorweg, Dorpsstraat en de Zegwaartseweg tot één van de vier oude straten die Zoetermeer kende voor het werd aangewezen als groeikern in 1963.  De Vlamingstraat was lange tijd een zandweg en werd pas in 1887 bestraat. Hiertoe werd besloten omdat steeds meer boterboeren de route gebruikten om hun waren richting Den Haag te vervoeren. Defoto1 naam Vlamingstraat wordt pas in 1614 genoemd. Daarvóór werd de Vlamingstraat ook Voorweg genoemd.

De Vlamingstraat is meer dan zomaar een straat. Het is een levend monument voor de geschiedenis en cultuur van Zoetermeer. De straat kent veel monumentale panden en zelfs drie rijksmonumenten: Boerderij Akkerlust  (Vlamingstraat 49), de Sprankshoeve (Vlamingstraat 77) en Hoeve Norge (Vlamingstraat 83). Deze monumenten zijn belangrijke onderdelen van het culturele erfgoed van Zoetermeer en dragen bij aan het unieke karakter van de Vlamingstraat.

 stadsmuseum 77   Vlamingstraat 83 2


De Vlamingstraat zelf heeft door de jaren heen verschillende rollen gespeeld in de gemeenschap van Zoetermeer. In 1918 kocht ene Bernadus Brinkers de voormalige boerderij van de Zoetermeerse burgemeester H.J. Augustijn aan de Vlamingstraat  49 voor een uitbreiding van zijn boterfabriek. Inmiddels is veel veranderd aan de Vlamingstraat, maar tot de dag van vandaag is er nog steeds het hoofdkantoor van Brinkers Holding gevestigd. In februari 1969 verhuisde de brandweer naar een nieuwe locatie aan de Vlamingstraat, waar ze onderdak vonden in de 'zwarte schuur'. De brandweer is later weer vertrokken naar het Stadshart. Enkele van de gebouwen in dekermis in het weiland in jaren 50 hans bolleboom straat dienden zelfs als schuilplaats voor onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook was er aan de Vlamingstraat in de jaren 50 tot 60 een weiland waar de kermis van Zoetermeer werd gehouden. De boer van dat stuk land hield het weiland vrij zodat de draaimolen en de schietsalon opgebouwd konden worden.

Vlaming

De straatnaam 'Vlamingstraat' is afgeleid van het woord 'Vlaming', wat in het Nederlands verwijst naar een inwoner van Vlaanderen of iemand afkomstig uit Vlaanderen. In de 16e eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, vluchtten veel katholieke Vlamingen voor de Spanjaarden naar steden in het noorden, waaronder Zoetermeer. Deze Vlamingen hebben een blijvende invloed gehad op de stad en hun aanwezigheid wordt herdacht in de naam van de Vlamingstraat.

Alternatieve uitleg

Hoewel er verschillende theorieën zijn over de oorsprong van de naam Vlamingstraat en het bovenstaande de meest logische lijkt, zijn er mogelijk toch nog drie andere verklaringen te geven:

  1. De naam Vlamingstraat zou afgeleid zijn van het woord ‘Vlaming’, dat in het Middelnederlands: ‘vleugel’ of ‘zijde’ betekende. De Vlamingstraat zou dan de ‘zijstraat’ zijn van de Voorweg, die parallel liep aan de Zoetermeerse Plas.
  2. ‘Vlaming’ (afgeleid van Vlaamse ‘Flamma’) betekende laagliggende moerasgrond of overstroomd land. In die tijd was Zoetermeer een moerassig gebied.
  3. Nog een andere hypothese is dat de naam Vlamingstraat te maken heeft met een familienaam. Er zou in de 17e eeuw een familie Vlaming hebben gewoond aan de Vlamingstraat, die mogelijk afkomstig was uit Vlaanderen of daar handelscontacten mee had.

De naam Vlamingstraat heeft dus meerdere mogelijke verklaringen, die elk een stukje van de geschiedenis van Zoetermeer onthullen.

Bronnen:

  1. https://historiek.net/wie-zijn-de-vlamingen-een-culturele-geschiedenis/65839/
  2. https://www.oudsoetermeer.nl/geschiedenis-zoetermeer/nog-meer-geschiedenis/brandweer/geschiedenis/vlamingstraat-1969-1980
  3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_rijksmonumenten_in_Zoetermeer
  4. https://www.oudsoetermeer.nl/

Foto’s:

  1. Kermis in weiland: Hans Bolleboom
  2. Rijksmonumenten in de Vlamingstraat

Foto's straat: Jeroen Stahlecker
Tekst:  Christ van Gestel

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-