Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze serie ‘Kunst in Zoetermeerse tunnels’ brengen we elke week een kunstwerk in beeld. Deze keer het kunstwerk in de Wethouder Jennétunnel: De Pioniers.
De wethouder Jennétunnel verbindt de wijk Dorp met Rokkeveen ter hoogte van Station Zoetermeer-Oost. De tunnel ligt aan de Eerste Stationsstraat, die na de tunnel aan de Rokkeveense kant overgaat in de Tweede Stationsstraat.
Het kunstwerk werd vrijdag 21 juni 2024 onthuld door wethouder Marijke van der Meer en kunstenares Aafke Bouman. Zes tunnels in Zoetermeer hebben een opknapbeurt gehad en werden meteen opgefleurd met een kleurrijk en levendig kunstwerk. In elke tunnel is een ander kunstwerk te zien, samen vertellen zij het verhaal van Zoetermeer. Het verhaal vertelt de ontwikkeling, idealen en het samenleven in de stad door de jaren heen. Wie zijn de Zoetermeerders geweest? Wie zijn ze geworden en hoe ziet de Zoetermeerder van de toekomst eruit?
De kunstwerken zijn gemaakt van aluminium met folie opdruk en zijn alle zes geplaatst in de zomer van 2024. De kunstwerken zijn het resultaat van een samenwerking tussen partners uit de stad zoals Schatbewakers en HGOS en de afdelingen kunst en cultuur en stadsbeheer van de gemeente Zoetermeer. Elke tunnel heeft een eigen thema waarin de mens centraal staat: De Boeren, De Pioniers, De Verbinders, De gemeenschap, De Verduurzamers en De Jeugd. Samen vormen zij het verhaal van Zoetermeer over de ontwikkeling, idealen en het samenleven in de stad door de jaren heen.
De beelden zijn te zien in deze zes tunnels: Tunnel Afrikaweg (Meerzicht), tunnel Eerste Stationsstraat: Wethouder Jenné tunnel (Rokkeveen, Dorp), tunnel Marathonpad (Buytenwegh De Leyens, De Leyens), tunnel Van Aalstpad (Centrum, Palenstein), tunnel Kangoeroepad (Seghwaert) en tunnel Kangoeroepad (Centrum, Palenstein)
De Pioniers
Het kunstwerk in de Wethouder Jennétunnel is het tweede in de reeks en vertelt het verhaal van ‘De Pioniers’ van Zoetermeer, de mensen die de groeikern Zoetermeer hebben meegemaakt. Mensen die samenbouwden aan een moderne, ruime en lichte woon en leef toekomst. De Pioniers waren niet bang om de handen uit de mouwen te steken en deinsden voor niets terug.
Aafke Bouman
Aafke Bouman (geboren in 1994) is een illustrator met een onderscheidende stijl; kleurrijk en verhalend in een grafische beeldtaal. Aafke kende Zoetermeer nog niet toen zij de opdracht kreeg voor de kunstwerken in de tunnels, maar bezocht de stad een aantal maal om inspiratie op te doen. Ook haalde zij inspiratie voor de beelden uit archieven en foto's uit de geschiedenis van Zoetermeer. Na schetsen met potlood werkte zij de beelden uit op de computer.
In abstracte vormen en uitgesproken kleuren toont zij beeldelementen die herkenbaar zijn, maar toch niet altijd direct te duiden. Het is kenmerkend voor het werk van Bouman, waarin zij fictie en realiteit met elkaar verweeft. "Ik wil het onzichtbare zichtbaar maken door middel van illustratie", zegt ze. "Daarvoor maak ik vaak gebruik van beeldrijm en voeg verschillende beeldende elementen samen tot een verhaal."
Aafke Bouman studeerde in 2017 jaar cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) in de richting illustratie. In datzelfde jaar selecteerde Fontanel haar als één van Fontanel’s 9 Dutch Design Talents. In 2018 werd zij vanuit het KF Hein Fonds geselecteerd voor een kunstparticipatieproject, waar ze een levensgrote schildering maakte in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Momenteel zijn haar illustraties regelmatig te zien in o.a. de Volkskrant, VPRO en is zij werkzaam als ontwerper voor de textielproducent Vlisco. Aafke woont in Amsterdam.
Aafke Bouman is te vinden op instagram: www.instagram.com/aafkebouman/
https://zoetermeer.kunstwacht.nl/kunstwerken/bekijk/27706-de-zoetermeerders-de-pioniers
Foto's: Rita Soutendijk en Patricia Munster (foto boven)
Alle Kunst in Zoetermeer artikelen vindt u hier: https://www.zoetermeeractief.nl///kunst