mariaplaatsU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat. Deze week de Mariaplaats in Driemanspolder.

 

 

mariaplaats2 mariaplaats3

 

Maria II van Engeland

De naam Maria komt vaak voor, ook in de geschiedenis van ons Koningshuis waar veel straatnamen in dit deel van Driemanspolder naar vernoemd zijn. De straatnaam Mariaplaats verwijst echter naar Maria II van Engeland.

Mary IIZij was koningin van Engeland en Schotland van 1689 tot aan haar dood in 1694. Maria werd geboren op 30 april 1662. Ze was de oudste dochter van Jacobus II van Engeland en diens eerste vrouw Anna Hyde. Maria had nog zeven broers en zussen, maar alleen Anna, haar volle zus, bleef in leven.

Maria’s moeder stierf in 1671. Toen zij vijftien was, werd Maria gedwongen te trouwen met haar volle neef, Willem III. Willem was de zoon van haar tante Maria (Mary Stuart) en Willem II van Oranje-Nassau. Maria vertrok naar de Noordelijke Nederlanden, waar ze leefde als de gemalin van Willem, stadhouder in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Dit huwelijk was in eerste instantie niet gelukkig. Maria kreeg drie miskramen en een doodgeboren kind. Ze bleef uiteindelijk kinderloos, wat een grote stempel drukte op haar leven. Ook haar man verwaarloosde haar en deed onvriendelijk tegen haar. Nadat ze meer tijd voor elkaar kregen, begon Willem toch wat warmer te worden ten opzichte van zijn vrouw.

Maria, overtuigd protestants, besteeg de tronen van de Britse landen in 1688 dankzij de Glorious Revolution, waarin haar Rooms-katholieke vader, Jacobus II, werd afgezet. Ze regeerden samen over Engeland, Wales, Schotland en Ierland. Het was vooral Willem die regeerde, Maria had minder belangstelling voor de politiek en nam het alleen over als haar man op militaire expeditie was.

Na de dood van koningin Maria II in 1694, regeerde Koning-stadhouder Willem III alleen verder. Er was geen troonopvolger en het Parlement nam de Act of Settlement (1701) aan om de troonopvolging te regelen. Hierin werd bepaald dat na de dood van Koning Willem III eerst Maria’s zuster Anna, koningin zou worden. Koning Willem III stierf in 1702 en werd opgevolgd door zijn schoonzus Anna. Toen koningin Anna stierf in 1714 werd de zoon van Sophia van de Palts, George, als het dichtstbijzijnde protestantse familielid, de nieuwe koning: koning George I.

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-