lupineakkerDe betekenis van de Zoetermeerse straatnamen is vaak zeer uiteenlopend. In Straat in beeld gaan wij op zoek naar de informatie achter het blauwe bordje bij u in de straat.

Deze week: Lupineakker in Seghwaert.

 

lupineakker2 lupineakker3

Betekenis van de straatnaam
Lupine
De lupine (Latijn: Lupinus) is een bloem uit de vlinderbloemenfamilie. Het geslacht bestaat uit circa 200 soorten, waaronder zich ook kruisingen bevinden. De naam lupinus betekent letterlijk ‘wolfachtig’. De plant heeft deze naam te danken aan het feit dat men vroeger dacht dat de zaden vanwege hun bittere smaak alleen geschikt waren voor wolven. Als deze bittere zaden rauw gegeten worden, kunnen ze bij de mens irritaties aan de maag veroorzaken.

In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine ook in het wild voor. In de 19e eeuw werd de plant ook in Noord-Amerika ingevoerd.


Achtergrondinformatie
De meeste lupines zijn roze, wit, geel of paars van kleur, maar door middel van kruisingen zijn combinaties van bovengenoemde kleuren ook mogelijk. Lupines gedijen het beste in een zure tot neutrale grond en worden 50 tot 200 centimeter lang. De bloeitijd kan doorlopen van juni tot oktober. Het is mogelijk om het aantal planten te laten toenemen door te zaaien of de wortels te stekken.

Lupine2Lupines zijn in staat om de stikstof in de lucht te binden en zo de grond te verrijken. Er worden vier soorten lupines gekweekt als voedsel voor zowel mens als dier: de blauwe lupine, de gele lupine, de vaste lupine en de witte lupine. De blauwe lupine, de gele lupine en de vaste lupine kunnen in Nederland in het wild gevonden worden.

Sommige mensen zijn allergisch voor de inname van lupine. Omdat zowel de pinda als de lupine lid zijn van de vlinderbloemfamilie, hebben mensen met een allergie voor lupines vaak ook antistoffen tegen pinda`s in hun bloed. Het is echter ook mogelijk om een lupinereactie te krijgen zonder allergisch te zijn voor pinda`s.

 

Meer informatie
blog.planetnatural.com/growing-lupine

www.tuinadvies.nl/lupine_bloemen_planten

 

 

Zie voor een overzicht van alle straten:  Straat in beeld


Door: Leo Hoekstra

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-