hippodamusruimteU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is. In onze vaste rubriek 'straat in beeld', hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week de Hippodamusruimte in Noordhove.

hippodamusruimte-s-jans

 Wie was Hippodamus?

hippodamusHippodamus van Milete (498-408 v. Chr.) was een Griekse architect en stedenbouwkundige uit de 5e eeuw voor Christus. Hij herbouwde zijn geboortestad Milete toen deze in 479 voor Christus door de Perzen was vernietigd. Tot dan toe werden de steden kriskras door elkaar opgebouwd. Hippodamus maakte stadsplannen die opgebouwd waren volgens het zogenaamde schaakbordpatroon.

Een stadsplan van Hippodamus, ook wel het Hippodamische systeem genoemd, is opgebouwd zoals een schaakbord: de straten doorkruisen elkaar onder een exacte hoek van negentig graden. In de blokken die zo openblijven, worden huizen gebouwd. Er wordt een groter blok opengelaten in het midden van de stad voor het marktplein. Volgens dit systeem werd ook de havenstad bij Athene, Piraeus, gebouwd. Piraeus werd gebouwd in opdracht van Pericles. De stad Thurii, die door Atheners werd gesticht in Italiƫ in 443 voor Christus is ook van zijn hand. Hippodamus ging namelijk mee met de kolonisten als architect.

hippodamus-plan-of-miletusNa 400 voor Christus werden bijna alle nieuwe steden en steden die heropgebouwd moesten worden, aangelegd volgens het Hippodamische systeem. De Beemster in Nederland is ook opgebouwd volgens het schaakbordsysteem van Hippodamus. Deze stad werd in 1612 drooggemalen door ingenieur Leeghwater. Ook de Haarlemmermeer met als hoofdplaats Hoofddorp is volgens het Hippodamische schaakbord opgebouwd.

Ook in het New Yorkse Manhattan is het schaakbordsysteem te vinden. De avenues lopen van noord naar zuid en de straten van oost naar west. Hetzelfde patroon is te vinden in de wijk Eixample in Barcelona. De Japanse steden Nara en Kyoto en ook het Franse stadje Valbonne zijn opgebouwd volgens het schaakbordpatroon. Monniken in Valbonne introduceerden het systeem om de mistral te slim af te zijn: door het rooster ontstond er minder trek van de wind en was de kans op brand in de stad veel kleiner.

 

Reconstructie van Milete

 

Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

Meer informatie

Milete: nl.wikipedia.org/wiki/Milete

Pericles: nl.wikipedia.org/wiki/Pericles

Piraeus: nl.wikipedia.org/wiki/Piraeus

Thurii: nl.wikipedia.org/wiki/Thurii

 

Door: Martha Pelkman

Foto's: Sanne Jans

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-