Curling teamDe mannen van bondscoach Shari Leibbrandt begonnen overtuigend aan hun EK-finale. Een curling wedstrijd wordt gespeeld in een aantal ‘ends’, waarbij de ploeg die de laatste steen mag spelen ( de hammer) in het voordeel is.

Na de 1-0 score voor het Nederlands team, allen afkomstig uit Zoetermeer, wist Oranje ook het tweede end te controleren. Echter in het vierde bedrijf namen de Slowaken het initiatief en was Oranje uiteindelijk slordig met haar laatste steen. Hierdoor nam de Slowaakse Republiek een voorsprong van 2 punten (1-3). Tijdens het laatste end voor de pauze kwam Nederland direct en zeer overtuigend terug. Met maar liefst 3 punten nam Oranje een 4-3 voorsprong. In het daaropvolgende end leek Nederland deze reeks voort te kunnen zetten. Echter door een fantastische laatste steen bogen de Slowaken het Nederlandse voordeel om (4-4). In het zevende end hielden de Slowaken, ondanks Nederlands bezit van de hammer, hun vorm van het vorige end vast. En zat er voor Oranje niets anders op dan hun hammer weer op te offeren en met een punt genoegen te nemen (5-4).

De finale nadert haar climax en Nederland weegt haar kansen. Al snel blijkt dat Nederland ervoor kiest om de Slowaken slechts een punt te gunnen om zo de laatste steen in het laatste end in haar bezit te krijgen. En zo geschiedde. Met het laatste end voor de boeg komen de Slowaken terug tot 6-5 en heeft Nederland, met de laatste steen in haar bezit, een unieke kans op winst in de B-Divisie. Ook in het laatste end speelt Nederland erg berekenend en wordt iedere Slowaakse steen er uitgeveegd. Toch slagen de Slowaken erin, door een foutieve laatste steen van Oranje, de stand onverwacht gelijk te trekken en komt er een laatste, allesbeslissend end. Door de score van Slowakije heeft Nederland wederom de laatste steen. Ook in dit extra end herhaalt zich dezelfde strategie. En ditmaal weet Nederland wel haar laatste steen te verzilveren en boekt het team een historische prestatie met het Europees kampioenschap in de B-Divisie.

Dit betekent dat zij een challenge van drie wedstrijden tegen Oostenrijk gaan spelen, de nummer acht van de A-Divisie, met als inzet een plek op het WK in Canada en een ticket voor het Olympisch kwalificatietoernooi.

-advertenties-

-goede doel-