Van schilders en beeldhouwers tot keramisten en textielkunstenaars, Zoetermeer is een broedplaats voor creatieve geesten. Met deze rubriek wordt een platform geboden waarbij steeds een andere kunstenaar uit de kunstwereld van Zoetermeer voor het voetlicht wordt gebracht. Deze keer: Ricardo Sibelo.
De Zoetermeerse Ricardo Sibelo is een gevestigde naam in de wereld van theater, televisie, film, musical, show, choreografie en ballet. Ricardo opereert zowel nationaal als internationaal en is een gedreven theaterpersoonlijkheid: dans en choreografie vullen een belangrijk deel van zijn leven.
Zijn wieg stond in 1951 in Paramaribo, waar hij ook zijn jeugdjaren heeft doorgebracht. Via Aruba kwam Ricardo uiteindelijk in 1964 in Nederland terecht. “Het artistieke zat er al van kinds af aan in. Ik was op jeugdige leeftijd altijd al geïnteresseerd in cultuur. Mijn moeder kon toen ze jong was goed zingen”, vertelt Ricardo. “Als kleine jongen ging ik altijd kijken naar het circus. Ik vond dat mooi en wilde circusartiest worden.”
Carrière begon met toneel
Zijn acteercarrière begon al jong, in zijn HBS tijd, in Rotterdam. Ricardo viel daar op omdat hij geweldige opstellen kon schrijven. Het was de lerares Nederlands die Ricardo vroeg voor het schrijven van een toneelstuk voor de eindexamenklassen en om tevens de rol van kamerheer te spelen. Dat was het begin van vele toneelstukken en het schrijven van liedjes. In 1973 werd Ricardo door Pieter Lutz opgenomen bij de Zuidelijk Toneelgroep Globe Rotterdam en speelde hij in een toneelstuk: ‘Een vleug van Honing’.
Na zijn danstheateropleiding bij Benjamin Feliksdal, ook een Nederlandse balletdanser, kwam Ricardo Sibelo in New York terecht en op Londen West End in musicals zoals als ‘Bubbling Brown Sugar’ en ‘On the Twentieth Century’. Een indrukwekkende carrière. “Ik ben de eerste Surinaamse Nederlander, die zowel in New York op Broadway als in Londen op West End in vele musicals werkte,” gaat Ricardo verder.
De inmiddels 73-jarige dansleraar en danser is ook al 50 jaar acteur. Ricardo speelde rollen met Josephine van Gasteren, Willem Nijholt in ‘Een Doos Vol Kruimels’ wat hem in het seizoen 1976/1977 de ‘Johan Kaart Prijs’ opleverde. Bekend is hij van de vele televisierollen in onder andere: Pipo de Clown, Klaverweide, De Kip en het Ei, Vrouwenvleugel, Baantjer, Onderweg naar Morgen, Westen Wind en Grijpstra en de Gier.
Opening Stadstheater te paard
Ondanks zijn nationale en internationale ervaring voelt Ricardo zich zeer verbonden met het Zoetermeerse culturele leven. Een voorbeeld hiervan is zijn betrokkenheid bij de opening van het Stadstheater in maart 1992. Hij kwam op ludieke wijze te paard op het toneel, als de prins op het witte paard uit het sprookjesverhaal Sneeuwwitje.
Ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als entertainer vierde Ricardo Sibelo in 2020 zijn artistieke reis met het programma: ‘Herinneringen, Liedjes met een verhaal’ in het Stadstheater van Zoetermeer. Tijdens dit evenement vertelde hij zijn boeiende verhaal, acteerde hij, danste hij en zong hij voor het publiek. Het was een emotionele en gedenkwaardige avond waarin hij zijn liefde voor kunst en podiumkunsten deelde. “Dit programma heeft een tijdje stilgelegen door de coronaperiode, maar ik ga het dit jaar weer oppakken”.
Het logo van de dansschool
Ricardo Sibelo is momenteel actief in zijn dansstudio, ‘The Dance Studio Ricardo Sibelo’, gevestigd aan de Zegwaartseweg. Zijn droom kwam uit, toen hij in 1999 zijn zelf ontworpen dansstudio kon openen aan de Zegwaartseweg. Voor die gelegenheid heeft de Zoetermeerse kunstenares: Fieke Hordijk, een sculptuur gemaakt: ‘De pose’, van een dansende Ricardo. Het beeld zie je ook terug in het logo van de dansstudio.
Ricardo geeft in zijn studio les in verschillende dansstijlen, waaronder klassiek ballet, jazz, tapdans, kizomba, drama en musical. Bekende artiesten zoals de Zoetermeerse René van Kooten volgden bij Ricardo Sibelo hun dansopleiding.
Ook geeft Ricardo balletles aan jongeren. “Ik stimuleer mijn leerlingen creatief te zijn en ik zie mijn werk als een verlengstuk van de opvoeding om kinderen normen en waarden bij te brengen. Bij ballet geef ik al bij de jongste leerlingen les in het Frans. Dat vind ik belangrijk”, vertelt Ricardo verder.
Als dansleraar wordt Ricardo veelvuldig uitgenodigd in Nederland en het buitenland. Aan het Haags conservatorium was hij verbonden als gastdocent en in Londen werd Ricardo drie keer op rij uitgeroepen tot de ‘Beste Jazzdance Leraar’.
Evo Kunst en Cultuurprijs 2010
Sinds 2005 reikt de stichting Vrienden van de Kunst en Cultuur in samenwerking met de Gemeente Zoetermeer de jaarlijkse ‘Evo Prijs voor Kunst en Cultuur Zoetermeer’ uit. Bedoeld voor individuen of of organisaties die een opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan kunst en cultuur in Zoetermeer. In 2010 won Ricardo deze kunst en cultuur prijs.
In 2020 tijdens de coronaperiode is de dansstudio van Ricardo ook genomineerd voor de Kunst - & Cultuurprijs van Zoetermeer. De creatieve dansschool had die zomer gebruikt om met de leerlingen een mooie openluchtvoorstelling te maken. Familie en vrienden konden zo veilig in coronatijd genieten van de voorstelling, met veel verschillende dansen. De leerlingen dansten onder andere enkele stukken uit de voorstelling 'Alice in Wonderland'. Helaas ging het Bronzen Visdiefje net aan hun neus voorbij.
Ambities
Ambities heeft Ricardo Sibelo trouwens nog volop. Cultuur is voor de theatermaker en dansdocent nog steeds een grote passie. “Cultuur is geweldig, door samen creatief bezig te zijn, bereik je saamhorigheid”, zegt Ricardo Sibelo. “Ik kan nog steeds dansen en het is goed voor de conditie. Ik ga net zo lang door als het nog kan”, rond Ricardo af. Meer informatie over Ricardo Sibelo is te vinden op zijn website: www.ricardosibelo.nl
Ricardo nomineert graag kunstenares: Trudy Bersma, als een van de volgende in deze rubriek.
Foto's: oa door Gerard van Warmerdam
Overzicht Kunstenaar in Beeld
Alle Zoetermeerse kunstenaars die in onze vaste rubriek: ‘Kunstenaar in Beeld’, aan bod zijn gekomen kunt u hieronder terugvinden: Kunstenaar in beeld
- Sacha van Vlaardingen Technisch tekenen
- Elise Eekhout Schilderen (Painting with words)
- Marjon Cordes Grafisch tekenen
- José Koebrugge Schilderen
- Fieke Hordijk Metalen objecten
- Andries Mons Tatoeage
- Karin Birgitta de Bos Papierscheppen
- Verolique Jacobse Schilderen (mixed media)