“De wijkrestaurants hebben zéker een grote meerwaarde”, aldus wethouder Ingeborg ter Laak, “de gemeente is bereid hierin te investeren, omdat het veel meer is dan een plek om te eten.” Het huidige contract voor de wijkrestaurants loopt nog tot eind dit jaar, wat er daarna gebeurt is nog steeds onzeker.
Het wijkrestaurant, of ‘Eetcafé’ in De Leijens en in Meerzicht is voor veel bewoners heel belangrijk. Bewoners van de serviceflat Gondelkade, die boven Eetcafé De Leijens wonen, eten er regelmatig. Maar voor de meeste bewoners is het eten niet de belangrijkste reden om naar het restaurant te komen. “In je flat zit je ook maar alleen, hier ontmoet ik anderen en is er alle ruimte en tijd voor een gezellig praatje”, aldus een bewoner. Hij maakt zich zorgen over het eventueel verdwijnen van het restaurant. “Er wonen hier vooral oudere mensen, die gaan niet meteen luidkeels protesteren. Ze hebben lichamelijke ongemakken, of er gewoon de energie niet voor. Maar erg vinden we het wel!”
De bewoners aan de Gondelkade kregen deze maand een aanbieding voor de ‘Maaltijdservice aan huis’, ook verzorgd door Palet Welzijn. De gasten van het Eetcafé vonden de aanbieding ‘wel erg bot’. “Ja, dan heb je wel te eten, ja. Maar als ik dat dan elke dag helemaal alleen in mijn keuken moet opeten, dan hoeft het voor mij ook niet meer”, aldus de ongeruste bewoner.
Sociale ondernemer gezocht
Intussen is de gemeente nog op zoek naar een sociale ondernemer die de wijkrestaurants wil overnemen. Er heeft nog niemand gereageerd. Wethouder Ter Laak: “Deze ondernemer zal nog steeds gesteund worden door subsidie. Een wijkrestaurant is moeilijk winstgevend te krijgen, maar de echte winst zit in de maatschappelijke winst. Wij zijn op dit moment ook nog in gesprek met Palet Welzijn, die de restaurants nu beheerd en de woningbouwvereniging waar het pand van is.”
Wethouder Margreet van Driel voegt hieraan toe: “In het coalitieakkoord stond zelfs dat we de wijkrestaurants willen uitbreiden. Het is veel meer dan een plek om te eten, maar heeft een belangrijke functie als ontmoetingsplek. Wij zoeken voor de wijkrestaurants ook naar een stuk meerwaarde, bijvoorbeeld door het te combineren met opleidingsplekken voor scholen. We willen de restaurants in ieder geval borgen naar de toekomst en zorgen dat ze duurzaam kunnen blijven bestaan.”
LHN wil wijkrestaurants behouden
De LHN wil dat de wijkrestaurants behouden blijven en stelde het college hier onlangs vragen over. Volgens de partij passen de wijkrestaurants prima in het coalitieakkoord waarin vooral de nadruk wordt gelegd op de ontwikkeling van de wijken, wijkvoorzieningen, wijknetwerken, en het ‘huis van de wijk’.
Hilbrand Nawijn : “Eten van gezonde voeding, bestrijding van eenzaamheid, ontstaan van een sociaal netwerk en van een plaats en positie van vooral ouderen in de samenleving, zijn voor de LHN van groot belang. De bestrijding van eenzaamheid is immers speerpunt van het beleid?”