In Wijk in Beeld brengen we een wijk in Zoetermeer in beeld. Hier vind je de geschiedenis van deze wijk, wat er in de wijk te vinden is en wat deze uniek maakt. De wijk Driemanspolder is genoemd naar de voormalige polder.
Driemanspolder (wijk 13) wordt in het westen begrensd door de Afrikaweg, in het noorden en oosten door de trambaan van de RandstadRail en ten zuiden door de RandstadRail en de A12. Tussen Driemanspolder en de naastgelegen wijk Meerzicht wordt de nieuwe wijk de Entree gebouwd, langs de Boerhaavelaan.
De locatie van de nieuwe wijk Entree | De Mandelabrug |
Wat is er te doen in Driemanspolder?
De betekenis van de straatnamen uit deze wijk kun je vinden op ons overzicht Straat in Beeld.
Voor nieuws in uit de wijk zie: Wijknieuws Driemanspolder
Hier vind je de agenda met alle activiteiten in Dorp: Agenda Driemanspolder
Het belangrijkste Winkelcentrum in Driemanspolder is Winkelcentrum Vijverhoek aan de Van Stolberglaan. Het overzicht met alle winkels vind je hier: Winkelcentra Zoetermeer
Driemanspolder is een kleine wijk, een groot park is hier niet te vinden. Wel is er groen en speelruimte in het Willem Alexanderplantsoen.
Luchtfoto van de wijk Driemanspolder gezien vanaf A-12. Rechtsonder het benzinestation Knorrestein en Delftsewallenwetering. De piloot is Koos Barbier. Bron: fotograaf: Barbier, K. (Koos); Geheugen van Zoetermeer; HGOS | Luchtfoto van de Stadhoudersring en de achterliggende straten in de wijk Driemanspolder. Op de achtergrond het oude dorp en de flats van de wijk Palenstein. Piloot is Koos Barbier. Bron: fotograaf: Hoeven, M.C. van (Rien); Geheugen van Zoetermeer; HGOS |
Geschiedenis van de wijk
Bij de aanleg van de wijk Driemanspolder is heel veel van het oude polderlandschap verloren gegaan. De historische bebouwing in de wijk bevindt zich aan de noordkant van de wijk langs de Voorweg en de Vlamingstraat. In de Vlamingstraat staan drie rijksmonumenten. Akkerlust (1866) aan de Vlamingstraat 49 (gebouwd in opdracht van burgemeester Hendricus Johannes Augustijn en later in gebruik als het woonhuis van de familie Brinkers), de Sprankhoeve (1827) aan de Vlamingstraat 77 en het door architect Jan Dekker gebouwd woonhuis (1935) aan de Vlamingstraat 83. Achter de bebouwing van de Vlamingstraat bevindt zich aan de Van Leeuwenhoeklaan nog een schoorsteen die gebruikt werd bij het verwarmen van een voormalig tuinderscomplex uit 1914-1915 en twee arbeiderswoningen.
Nadat in maart 1966 de eerste paal voor Palenstein was geslagen volgde een maand later, in april, de eerste paal voor de wijk Driemanspolder. Er werd begonnen met de bouw van de zogeheten BOB-woningen, vernoemd naar de opdrachtgever het Bureau Ontwikkeling Bouwprojecten. Deze woningen zijn ontworpen door het architectenbureau F. Klein N.V. uit Groningen en hebben aan de voor- en achterzijde grote raampartijen die zorgen voor veel licht in de woning. Bijzondere details van de woningen zijn de borstweringen van breuksteen en prefab betonnen luifels boven de voordeuren.
Vanuit het verzorgingshuis de Morgenster zicht op de Delftsewallenwetering en de wijk Driemanspolder. De sprinterlijn is nog niet aangelegd. Bron: fotograaf: Hoogland, A. (Aat); Geheugen van Zoetermeer; HGOS | Winkelcentrum Vijverhoek in de wijk Driemanspolder. Bron: fotograaf: Es, J.C. (Jan) van; Geheugen van Zoetermeer; HGOS |
In 1970-1975 verrezen er twee ERA-flats met zeshonderd galerijwoningen verdeeld over tien lagen op een onderbouw aan de Dunantstraat en de Van Leeuwenhoeklaan. De flats zijn ontworpen door J.P. van Eesteren in Rotterdam en ERA staat voor Van Eesteren Rationale Aanpak (ERA). Bij deze bouwmethode werd er voor het eerst gebruikgemaakt van tunnelbekisting waardoor in korte tijd hoge en grote flats met ruime woningen gerealiseerd konden worden.
Langs de Stadhoudersring werden in 1970 twee zogeheten MUWI-flats gebouwd, vernoemd naar het aannemingsbedrijf Muys & de Winter’s uit Rotterdam. MUWI is een bouwsysteem waarbij betonblokken met elke twee holtes door één man met de hand gestapeld konden worden en vervolgens werden deze holtes volgegoten met beton. Deze galerijflats in Driemanspolder zijn ontworpen door architectenbureau E.F. Groosman, ook uit Rotterdam.
In 1971 werd het winkelcentrum De Vijverhoek gebouwd. Dit winkelcentrum met zijn karakteristieke puntdaken en luifel is ontworpen door de architectenbureau’s Pennink uit Amsterdam en Lucas en Niemeyer uit Voorburg. De luifel verbindt een aantal smalle ‘pijpenlawinkeltjes’ aan elkaar. Daarnaast bestaat het winkelcentrum uit een grote supermarkt, een parkeerterrein en een vijver. Oorspronkelijk was er een forse vierkante vijverpartij, omringd door rechte muurtjes van ruwe blokken steen. Trappartijen boden toegang tot een terras en een vlonder op het water. De vijver heeft inmiddels, na een ingrijpende renovatie van het winkelcentrum, een meer grillige vorm gekregen.
Bronnen:
SB-746-ROTTERDAM-ERA-flats-Prins-Alexander-en-Ommoord.pdf (brabanttotaalafbouw.nl)
Je vindt alle Wijk in Beeld afleveringen hier: Wijk in beeld