20240629 46681
Zoetermeer heeft meer dan 150 kunstwerken in de openbare ruimte. Je loopt er vast wel eens onbewust langs, zonder je te realiseren wat het is. In onze serie ‘Kunst in Zoetermeer’ brengen we bekende en onbekende kunstwerken in beeld. Deze keer het kunstwerk 4m Watergeus.


Het kunstwerk 4m Watergeus van Marcel Smink voor het zwembad ‘de Watergeus’ in het Van Tuyllpark in Zoetermeer past qua vorm, materiaal, kleur en betekenis naadloos bij de locatie van dit nieuwe zwembad.
Het kunstwerk bestaat uit 3 gestapelde figuren die modulair zijn opgebouwd uit blokken van 46*46*46 cm. De gestapelde figuren bereiken een hoogte van 7,29 meter, waarbij het middelste figuurtje zich met de rug op 4 meter hoogte bevindt. De sculptuur is ontworpen voor op het brede trottoir onderaan de brede toegangstrap. De titel 4M staat niet alleen voor '4 Meter onder NAP', maar ook voor de 4 redenen om te gaan zwemmen. Zwemmen om te overleven, om gezond te blijven, in wedstrijdverband en als spel. Tot slot zijn er 4 mensen: de 3 figuren en de kijker.

 20240629 46685  20240629 46727

Inwoners en de zwemvereniging dachten mee

Een groep inwoners en vertegenwoordigers van de zwemverenigingen maakten samen met de gemeente een opdracht met de eisen waar het nieuwe kunstwerk aan moest voldoen. Uit 66 professionele kunstenaars koos de projectgroep 3 kunstenaar uit voor het maken van een idee. Het schetsontwerp van kunstenaar Marcel Smink maakte de meeste indruk op de projectgroep.

 20240629 46683 copy  20240629 46687 copy

4m Watergeus

Met zijn werk zoekt Marcel altijd naar de essentie van een opdracht of locatie, die hij vervolgens uitdrukt in archetypische vormen die voor iedereen leesbaar en herkenbaar zijn en daarnaast een tijdloos karakter hebben. Bovendien geeft hij vaak een speelse ‘twist’ aan zijn ontwerpen, ook hier.
Om te beginnen dook hij in de geschiedenis van het zwemmen. Hij ontdekte hierin een ontwikkeling vanuit 4 motieven: overleven, de vitaliserende kracht van het water, de wedstrijd en het spelen. Wat hem fascineerde was het feit dat de locatie zich op 4 meter onder de zeespiegel bevindt en dat het zwembadgebouw hoofdzakelijk uit hout wordt opgetrokken. De architect heeft zich hierbij laten inspireren door Japanse badhuizen. Tot slot bracht de behoefte aan een aantrekkelijk werk voor kinderen hem bij blokkerige tekenfilmkarakters.
De figuren ontwierp hij op basis van houtverbindingen, zo zijn de ledematen met ‘toognagels’ aan het lijf vastgezet. Het blauw en rood zijn afgeleid van een wedstrijdbad met scheidingslijnen van wit-rode drijvers. Al spelend met manieren van positioneren van de figuren ontdekte hij de vorm van een duiker met daarop een zwemmer. De zwemmer bevindt zich precies op 4 meter hoogte: het NAP-peil van deze locatie. In de derde figuur kun je een schaatser of werper zien, verwijzend naar de andere sporten in het van Tuyll sportpark.

Het hele werk is ook een grote ‘balancing act’ van figuren die nota bene allemaal worden gedragen door de ene arm van de onderste figuur. Dat maakt het speels maar ook sculpturaal spannend qua narratief. Ook zit er een prettig ritme in het ontwerp. De verticaliteit van het beeld tenslotte is (net als de eigenzinnige kleur blauw) een manier om het beeld te onderscheiden van de horizontaliteit van het zwembadgebouw en daar tegelijkertijd een relatie mee aan te gaan. Horizontaal en verticaal zoeken immers de balans, aldus Marcel Smink.

Het kunstwerk werd onthuld door de kunstenaar Marcel Smink en wethouder Blansjaar van cultuur bij de opening van het nieuwe Zoetermeerse zwembad De Watergeus op 29 juni 2024.

20240629 46717

Marcel Smink

Marcel Smink (1967) is een kunstenaar/ontwerper die hoofdzakelijk in opdracht kunstwerken voor in de openbare ruimte verzint en realiseert. In zijn benadering is de locatie de bron van zijn werk. Vanuit de context van een locatie ontstaan zijn ideeën en maakt hij zijn keuzes voor vorm, materiaal en techniek. Zijn werken zijn daardoor sterk locatie gebonden maar zeer uiteenlopend in verschijningsvorm. Werk bij een breder publiek bekend zijn o.a. het Blauwe Hart (1998) in Delft, het Waterstandbeeld (2000) in Zaltbommel, de Sfinx van Arnhem (2015) in Arnhem, en het Koffijhuis in Sprang Capelle.
Hij studeerde architectonische vormgeving aan de ArtEZ University of the Arts.

Alle Kunst in Zoetermeer artikelen vindt u hier: Kunst in Zoetermeer

-advertenties-

-goede doel-