20240906 48827Hans van de Bunte, directeur van museum De Voorde, heeft vrijdag 6 september een deel van de collectie van het museum overgedragen aan de gemeente. Zo’n 1000 objecten zullen nu worden bewaard en beheerd door de gemeente, in afwachting van het nieuwe Erfgoedcentrum.

 20240906 48830  20240906 48837


Dat Erfgoedcentrum gaat er zeker komen, aldus wethouder Iedema. “Er is zeker geld voor het Erfgoedcentrum! Maar we kunnen niet alles tegelijk, eerst gaan we zorgen voor De Boerderij en het Gamemuseum.” Iedema zou ook graag zien dat delen van de collectie in mini-exposities door de stad heen zichtbaar worden. Iedema: “Zo zouden we de verhalen achter deze objecten aan onze stadgenoten kunnen blijven vertellen, bijvoorbeeld over de Spar of over Nutricia”.
De gemeente neemt nu tijdelijk het depot over van voormalig museum De Voorde, zodat alle objecten op de juiste manier bewaard kunnen blijven. Daarnaast gaat het Stadsarchief ervoor zorgen dat de collectie ook digitaal beschikbaar komt op Het Geheugen van Zoetermeer.

Lokale geschiedenis is relevant

Voor Hans van de Bunte is de overdracht van de stukken, waarbij symbolisch de sleutel van de oude postbus voor gemeentezaken werd overhandigd aan wethouder Iedema, de afsluiting van het hoofdstuk ‘museum De Voorde’.
De ongeveer 1000 objecten die nu zijn overgedragen aan de gemeente zijn bij de waardering van de collectie aangemerkt als OZE, Onvervreemdbaar Zoetermeers Erfgoed. Andere objecten hebben een nieuw onderkomen gevonden bij andere musea in het land, of zijn teruggegaan naar de vorige eigenaren. Van de Bunte: “De hele collectie is opnieuw ergens ondergebracht, we hebben niets in een container weggegooid!”
Van de Bunte hoopt dat de Zoetermeerse historische stukken nu bij elkaar blijven en zichtbaar worden voor publiek: “Lokale geschiedenis is relevant, probeer deze collectie in het centrum van de aandacht te houden.”

 20240906 48832  20240906 48825
Hans van de Bunte en Gert van Oosterom bij de overdracht van de klompenkar  


Bij de overdracht van de collectie was ook Gert van Oosterom aanwezig, om de klompenkar van zijn vader officieel over te dragen aan het Stadsarchief van de gemeente. Gert: “Mijn vader was trots op de kar en liet deze graag zien. Ik hoop dat de kar in de toekomst weer te zien zal zijn voor de Zoetermeerders. Andere musea hadden hier ook belangstelling voor, maar het is leuk dat dit in Zoetermeer blijft.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-