263 CopyrightFOTOFLEX.NL 03102019 2‘Het Vonkje’ is de naam van een nieuw project waarmee stichting Piëzo, samen met andere partijen, de eenzaamheid onder ouderen in de wijken Meerzicht, Palenstein en Oosterheem gaat bestrijden. ‘Het Vonkje’ moet zestigplussers met dagarrangementen uit hun isolement halen.


Het project is met een kick-offbijeenkomst in PiëzoCentrum Palenstein aan het Rakkersveld van start gegaan. “Eenzaamheid is een gevoel dat je aan niemand kunt zien”, aldus Theo van Tilburg hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam tijdens de bijeenkomst.
Het idee achter Het Vonkje is om een thuiskamer in de drie wijken te vormen waar ouderen die veel alleen zijn terecht kunnen. Ze kunnen daar deelnemen aan activiteiten, samen met anderen iets ondernemen maar bovenal een echt gesprek voeren. De kiem voor Het Vonkje is gelegd in het project Lang Zal Meerzicht Leven. Een groot aantal ouderen waarvan bekend was dat ze de regie op het leven kwijt aan het raken waren, zijn via Palet Welzijn, wijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners van huisartsen gevraagd aan een proefproject deel te nemen. “Daarbij ging het er vooral om deze mensen weer onder de mensen te brengen”, vertelt Mirjam van Bijnen, directeur van stichting Piëzo over het ontstaan van Het Vonkje.

 

Kijken met ons hart

Eileen Zaat heeft het eerste Vonkje in Meerzicht opgezet en begeleidt wekelijks een groep ouderen. “Zien we elkaar met de ogen of kijken we met ons hart?”, houdt Eileen de aanwezigen voor. In haar visie heeft ieder mens een vonkje in zich. “Alleen is dat bij de één nog slechts een waakvlammetje waar het bij de ander een uitslaande brand is. We zorgen er met de wekelijkse bijeenkomsten voor dat we het vonkje wel laten branden.”
Zo geeft Riet (83) aan dat Het Vonkje haar afleiding geeft. Connie (90): “Ik heb een zwaar invalide man gehad. Hij is overleden maar ik geniet volop van wat mij allemaal wordt aangeboden.” Neeltje (88) laat de zaal een brok in de keel wegslikken als ze vertelt dat vier jaar geleden haar enige zoon is overleden. “Ik heb het er nog steeds moeilijk mee maar probeer toch ondanks alles van het leven te genieten.”

 

Onderzoek

“Je kunt je tussen honderd mensen enorm eenzaam voelen”, zegt de 66-jarige Seija. En daarmee slaat zij volgens Theo van Tilburg de spijker op z’n kop. Van Tilburg en zijn team doet al ruim 27 jaar onderzoek naar eenzaamheid. “En één ding weten we inmiddels zeker en dat is dat we aan de buitenkant niet kunnen zien of iemand eenzaam is.” Uit cijfers blijkt dat ongeveer één op de vier 65 plussers eenzaam is. “Maar wat is eenzaam?”, vraagt Van Tilburg aan de aanwezigen. “Dat is heel subjectief maar in de kern komt het erop neer dat men sociale relaties mist. Men heeft geen partner meer en moet intimiteit en een vertrouwenspersoon missen. Men is ook eenzaam wanneer je het gevoel hebt nergens meer bij te horen, de aansluiting te missen. ” De oorzaken van eenzaamheid zijn volgens de hoogleraar talloos. “Zoals gezegd men raakt de partner kwijt, ziet mensen om zich heen wegvallen, buren verhuizen, er komen minder mensen over de vloer, men krijgt fysieke klachten en raakt daardoor het gevoel van regie op het leven kwijt.”

 

Sfeermakers

Om het project in de wijken Meerzicht, Oosterheem en Palenstein verder uit te rollen is Piëzo op zoek naar zogenoemde sfeermakers. De vrijwilligers die Piëzo zoekt hebben het liefst vanuit de zorg- en welzijnssfeer ervaring in contact en werken met ouderen. Mensen die hun kennis niet verloren willen laten gaan. Bent u geïnteresseerd om als Sfeermaker aan de slag te gaan, of wilt u meer informatie? U kunt contact opnemen met Anouk Logtenberg via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-40537674.

Fotograaf: Fotoflex.nl

-advertenties-

-goede doel-