groene wij 3Stichting  Groene Wij is al 5 jaar gevestigd in een oude boerderij aan de Voorweg, waar zij samen met 16 ondernemers en 80 vrijwilligers een plek hebben gecreëerd waar je kunt werken aan persoonlijke groei en ontwikkeling. De boerderij is echter een anti-kraakpand, wat voor veel onzekerheid zorgt.

logo groene wijBij de stichting, geleid door Anita van Voort, kun je terecht voor Yogalessen, massages, sportles, meditatie therapieën en diverse workshops en lezingen, maar ook voor een kop thee en een luisterend oor. De oude boerderij waar de stichting gevestigd is betreft een anti-kraakpand. Dat maakt het voor de stichting een betaalbare locatie. Maar dit houdt ook in dat op het moment dat er een andere bestemming voor het pand komt, de stichting eruit moet. Anita:” Wij zitten vol met nieuwe plannen en ideeën, alleen houdt de onduidelijkheid ons soms tegen”. De stichting gaat de gemeente Zoetermeer in augustus een voorstel doen om de locatie definitief aan de stichting te binden. Na 5 jaar zijn de stichting, de gevestigde ondernemers en vrijwilligers toe aan duidelijkheid en vastigheid.
De Groene Wij heeft zich alvast in een nieuw jasje gestoken door hun huisstijl aan te passen. Met o.a. een geheel nieuw logo die hun boodschap in 1 oogopslag duidelijk moet maken. Waarbij groen staat voor de eenzame Zoetermeerder, oranje voor de Nieuwe Zoetermeerder, blauw voor kwetsbare kinderen en roze voor de startende (sociale) ondernemer.

groene wij 1Anita: ”Wij proberen de huiskamer van Zoetermeer te zijn, waar iedereen drempelloos binnen kan komen en zich gehoord en gezien voelt. We merken dat mensen ons steeds beter weten te vinden. De stichting werkt ook steeds vaker samen met andere sociale organisaties in stad, zoals Piëzo en de Zonnebloem Zuid-Holland. Deze doen en staan voor andere dingen dan wij doen, waardoor we elkaar kunnen helpen en steunen.Sommige mensen komen letterlijk leeg binnen, die gaan met zichzelf aan de slag om vervolgens vol zelfvertrouwen de wereld weer instappen, maar gewoon rustig tot jezelf komen is ook prima. Dat is waar de stichting voor staat en dat is waar we het voor doen. Hopelijk ziet de gemeente de positieve impact die we maken.”

 

Groene Wij

Groene Wij is 5 jaar geleden als vereniging begonnen in Rijswijk. Het doel toen was betaalbare biologische producten verkopen, aangevoerd door lokale boeren: een eerlijke prijs voor de boer, gezond eten voor mensen met een kleine beurs. Binnen een jaar werd door de grote toestroom de schuur te klein, en verhuisde de Groene Wij naar hun huidige locatie aan de Voorweg. De locatie is ondanks de anti-kraak status niet zonder kosten. Anita begon met het geven van massages, haar partner met het geven van sportlessen. Een gedeelte van de opbrengst ging in ‘de pot’, waarmee ze de vaste lasten kunnen betalen. Onder haar verenigingsleden zaten mensen die graag mee wilden helpen aan de visie die Anita voor ogen had, een pay-it forward community, allemaal in de spirit van zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Eerst nog heel kleinschalig, inmiddels is er een groep van kleine ondernemers ontstaan die hun diensten aanbieden. En allemaal financieel bijdragen aan de stichting wat ze kunnen. Van het verkopen van biologische producten kwam de focus te liggen op zelfontwikkeling.

 

 groene wij 1  groene wij 2



De stichting gebruikt een deel van hun opgebouwde financiën om terug te geven aan de maatschappij. Een aantal jaar geleden deelde Anita nog ontbijtjes uit aan vluchtelingenkinderen op Lesbos. Tegenwoordig organiseren ze gratis evenementen om mensen met een kleine beurs hun diensten aan te bieden. Maandelijks organiseren ze iets voor een bepaalde doelgroep, van een verwenmiddag voor kinderen met een beperking tot een kerstdiner voor ouderen.


Stichting de Groene Wij is vrij toegankelijk en zoekt momenteel nog vrijwilligers voor o.a. hun koffie ochtend op de woensdag.

Tekst : Monica Lausberg

-advertenties-

-goede doel-