De oprichting van een gemeentelijke kredietbank voor Zoetermeerders die behoefte hebben aan een ‘sociale lening’, waartoe de lokale partij Zó! Zoetermeer een motie had ingediend, is na het voorjaarsdebat een stap dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders sprak met de raad af om met de herziening van het armoedebeleid gelijk ook serieus onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor een gemeentelijke kredietbank of een vergelijkbare voorziening.

bezuinigingenZó! vindt de komst van een gemeentelijke kredietbank (GKB) van belang omdat zo'n voorziening een rol kan spelen in het voorkomen van grote(re) financiële problemen voor Zoetermeerders met een inkomen tussen minimum en modaal. De geldt met name voor degenen die nu al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Wanneer zij nog geen ernstige schulden hebben, maar wel plotseling voor een noodzakelijke uitgave komen te staan, kunnen zij niet terecht bij commerciële banken, omdat de aflossingsregels zijn verscherpt. Met een zogenaamde 'sociale lening' (met een betaalbare rente) via de GKB wordt voorkomen dat deze groep moet kiezen voor duurdere leningsvormen zoals kopen op afbetaling, en uiteindelijk in de schuldsanering belandt.

Raadslid Carla Krullaars van Zó! Zoetermeer is blij met de toezegging van het college: “Het is goed dat de wethouder de mogelijkheden tot oprichting van een gemeentelijke kredietbank meeneemt bij de voorbereidingen voor het nieuwe armoedebeleid, want tot nu toe is er vooral hulp voor mensen die al problematische schulden hebben. Maar juist het voorkómen van problemen is belangrijk. Het bespaart de gemeente uiteindelijk geld, en de betrokken Zoetermeerders scheelt het slapeloze nachten.”

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

 

-advertenties-

-goede doel-