raadzaalWie een idee of een plan heeft dat de handen op elkaar krijgt van meerdere Zoetermeerders, krijgt dit makkelijker op de lokale politieke agenda. Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft daarvoor een voorstel ingediend bij de gemeenteraad.

Nu moet een burgerinitiatief nog de steun krijgen van 25 inwoners, maar als het aan het college ligt wordt dat aantal teruggebracht naar tien. Iedereen is vrij te bepalen in welke vorm het burgerinitiatief wordt ingediend. Dat kan bijvoorbeeld op papier, maar ook via de e-mail. Wel moet duidelijk zijn van wie het initiatief komt. Wethouder Robin Paalvast is blij met de versoepeling van de regels: ”Hiermee is de kans op samenspraak vergroot”.

Ook burgemeester Aptroot is tevreden over het voorstel, dat de drempel voor het indienen van een burgerinitiatief verlaagd. Aptroot: “Dit is uniek in Nederland, met zo’n lage drempel is het echt een uitnodiging aan de burgers om zich te laten horen”.

De betrokkenheid van de inwoners is daarmee voordat een besluit valt al zodanig uitgebreid dat het houden van een referendum achteraf niet meer nodig is. Het houden van een referendum bleek ook in de praktijk erg lastig rond te krijgen. Het college stelt dan ook voor die mogelijkheid af te schaffen. Sinds 1995 is van het referendum in Zoetermeer geen gebruik gemaakt.

De gemeenteraad stelde vorig jaar de Kadernota Samenspraak vast. Het uitgangspunt hiervan is dat alle beleidsvoornemens in samenspraak met de inwoners tot stand komen. Het burgerinitiatief is één van de samenspraakmogelijkheden.

-advertenties-

-goede doel-