20161216 163223Het Langeland Ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat start met een actieve wachtkamer. Dit is een initiatief van drie studenten aan de Haagse Hogeschool, dat direct werd omarmd door het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer. De studenten willen onderzoeken of zij mensen die wachten op een doktersafspraak kunnen motiveren om meer te bewegen.


Het idee van de actieve wachtkamer ontstond bij drie studenten van de Haagse Hogeschool: Ruben Cammeraat, Stefan van ’t Hof en Corstiaan Mulckhuijse. Cammeraat: “In onze Minor Ondernemerschap van de opleiding HBO-ICT kregen we de mogelijkheid om ons idee in 10 weken, onder intensieve begeleiding, uit te werken. Wij kozen voor het actuele thema ‘zitten is het nieuwe roken’.”

 

20161216 163326Gemiddelde wachttijd = gemiddelde sporttijd
Van ’t Hof vervolgt: “De wachtkamer van een ziekenhuis leek ons een interessante testlocatie. Daar wilden we onderzoeken of we mensen, wachtende op een doktersafspraak, konden motiveren om gedurende hun wachttijd meer te gaan bewegen”, gaat Van ’t Hof verder. De wachtkamer als locatie was erg geschikt omdat de gemiddelde wachttijd 30 minuten bedraagt. En dat is precies de tijd die een Nederlander per dag zou moeten bewegen.”

Mulckhuijse: “We hebben het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer benaderd en daar werd er vrijwel direct positief gereageerd op het voorstel.” Ook de Zoetermeerse wethouder mevrouw Isabelle Vugs-Vink werd benaderd en reageerde enthousiast op het idee.

 

Actief maar ook veel socialer

In het programma sociofit.nl van de drie studenten kunnen wachtende patiënten bijvoorbeeld de tijd doorbrengen met bewegen op een hometrainer. Maar ook aan andere bewegingsvormen is gedacht, zoals bijvoorbeeld denksport voor mensen die minder mobiel zijn en grote fitnessballen waarop oefeningen gedaan kunnen worden. Aan hoge statafels worden mensen uitgenodigd om een spelletje te doen. Ruben Cammeraat: "Alleen statafels neerzetten is niet genoeg, je moet mensen echt verleiden om daar te gaan staan in plaats van op de stoelen te blijven zitten. Een partijtje dammen of een simpel boter-kaas-en-eieren spelletjes beweegt mensen dan wél om hun zitplaats in te ruilen voor de actievere statafel!"

De pilot staat op dit moment in de wachtkamer van de afdeling reumatologie/ interne geneeskunde. Op twee fietsen met gekoppeld beeldscherm kunnen de wachtende patiënten een fietstocht maken door grote steden zoals Den Haag, maar ook New York en andere steden in de wereld. Ruben Cammeraat: "We merken dat de rest van de mensen in de wachtkamer ook veel actiever worden door deze opstelling! Als er twee mensen aan het fietsen zijn, komen er al gauw een aantal wachtenden om heen staan die mee kijken naar de schermen. Zo kijkend komen de mensen ook makkelijker met elkaar in contact en ontstaan er gesprekken. Het is al voorgekomen dat de arts die een patiënt kwam halen even moest wachten omdat even de finish gehaald moest worden!"

 

-advertenties-

-goede doel-