20170212 97699

Alle Tomo no kai deelnemers: Jari, Ruben, Lex, Sofia en Jovi

Vijf leden van karate en iaidovereniging Tomo no kai deden afgelopen zondag mee aan het iaido mudan toernooi, een toernooi speciaal voor beginners. Twee aan twee lieten de deelnemers hun oefeningen, kata, zien aan de jury, die op basis van techniek, beheersing, houding en inzet de winnaar aanwees. De Tomo no kai leden behaalden twee medailles: Sofia Medeiros behaalde de tweede en Jovi Lumadjeng de derde plaats.

 

Het iaido is een sport waarbij het draait om de beheersing van het Japanse samurai-zwaard. Dat klinkt heel spannend, maar iaido is eigenlijk vooral een sport waarin concentratie en beheersing heel belangrijk is! Vechten met een tegenstander is te gevaarlijk met de (soms scherpe) zwaarden. De oefeningen waarin de deelnemers hun beheersing laten zien zijn dus altijd solo.

 

20170212 97503   20170212 97667
Jovi geconcentreerd in zijn wedstrijd Ruben (links) tegen Sofia (rechts)

Mooie houding

Sofia Medeiros heeft nog geen examens gedaan in het iaido, maar viel meteen op door haar mooie houding en goede techniek. Zij veroverde de tweede plaats bij de ippon shobu wedstrijd voor het kata Mae, dit is het eerste kata dat beginners leren op iaidoles. Clubgenoot Jovi Lumadjeng is al langer bezig met iaido en heeft de 1e kyu graad. Hij streed met de andere 1e kyu deelnemers bij het onderdeel ippon shobu kata Tsuka ate, waar hij derde werd.

 

Oefenen voor deelnemers en jury

Voorafgaand aan de wedstrijden wordt eerst door de juryleden geoefend in het beoordelen van de deelnemers. Tijdens het juryseminar leren zij waar op te letten bij de beoordeling, techniek staat hierbij altijd voorop. Een hele harde slag met het zwaard mag er dan spectaculair uitzien, als de slag technisch niet goed is zal deze niet hoog beoordeeld worden. Na de lunch brengen de juryleden het geleerde meteen in de praktijk bij de wedstrijden. De deelnemers lopen naast elkaar hun vaste vorm, wat bestaat uit het trekken van het zwaard, het maken van enkele slagen of afweringen, en het weer opbergen van het zwaard in de schede. Het iaido ziet er heel soepel en gemakkelijk uit, maar elke beweging met het zwaard vergt jarenlange oefening. Niet voor niets spreken beoefenaars van het iaido van zwaardkunst in plaats van zwaardsport.

 

Iaido wordt in Zoetermeer beoefend bij karate en iaidovereniging Tomo no kai, lessen zijn op de zaterdagavond in de gymzaal aan de Nesciohove. Meer informatie vindt u op de website van de vereniging: www.tomonokai.nl

-advertenties-

-goede doel-