bijenVoor het eerst is in de regio Zoetermeer een groei van wilde bijen geteld. De resultaten zijn spectaculair. Overal in Nederland is een drastische achteruitgang van wilde bijen is te zien, maar bij Groene Cirkels Bijenlandschap is juist een toename van 34%. Daarnaast zijn enkele zeldzame soorten teruggekeerd.

In 2015 is op circa 50 locaties in het Bijenlandschap een nulmeting uitgevoerd van de aanwezige bijen. In 2015 ging Groene Cirkels Bijenlandschap in de regio rond Leiden, Zoetermeer en Alphen aan den Rijn van start  met als doel: de achteruitgang van de wilde bij stoppen.Uit een recente telling blijkt in deze gebieden een enorme toename van bijensoorten. Het aantal bijen is in de korte periode van drie jaar toegenomen van 68 naar 91 bijensoorten. Een fantastisch resultaat dat met relatief weinig middelen is bereikt door een samenwerking tussen verschillende gemeenten, waaronder Zoetermeer en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

De steden die meedoen geven het gebied meer kleur door de natuurgebieden en het stedelijk groen bloemrijker te maken. Daarnaast worden nestgelegenheden aangelegd voor de bijen en worden bermen anders gemaaid. In korte tijd is het Bijenlandschap een begrip geworden in de regio en het blijft groeien.

Aan de slag met Bijenlandschap
Wilt u uw tuin bijvriendelijk inrichten, of wilt u graag weten wat het monitoringsrapport zegt, kijk dan op www.bijenlandschap.nl . Geïnteresseerd om een eigen bijdrage te doen? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

-advertenties-

-goede doel-