Het CDA in de gemeenteraad van Zoetermeer is geen voorstander van de nieuwe subsidiestructuur die wordt voorgesteld in de Sportagenda 2017. De extra subsidie die sportverenigingen straks als beloning voor innovatieve maatschappelijke ideeën kunnen krijgen, zou volgens de fractie niet uit het sportbeleid zelf betaald moeten worden.
De Sportagenda 2017 bevat het beleid voor de Zoetermeerse sportverenigingen voor de komende jaren. Het college van burgemeester en wethouders stelt hierin een nieuwe subsidiestructuur voor. Verenigingen die met een innovatief maatschappelijk idee komen, kunnen daarvoor extra subsidie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalvereniging die bij een wedstrijd ouderen uitnodigt om eenzaamheid te bestrijden. Deze extra subsidie komt in het voorstel ook uit het sportbudget.
Sport waardevol op zich
Het CDA meent dat deze plannen voorbij gaan aan de grote waarde die sportverenigingen al voor de maatschappij vervullen. Raadslid Guus Liqui Lung: “Sportverenigingen spelen al een belangrijke rol. Sport betekent bewegen. Bewegen houdt mensen gezonder en uit de zorg en uit de eenzaamheid. Op een sportvereniging wordt naar elkaar omgekeken en rekening met elkaar gehouden. Een sportvereniging die zich moet bezighouden met het verdienen van extra subsidie met innovatieve activiteiten, kan zich minder richten op haar meest waardevolle taak: het verbinden en versterken van mensen door de sport zelf.”
Bovendien zou volgens het CDA het budget voor de eventuele extra subsidie niet uit het sportbudget zelf gehaald moeten worden. “Dat gaat dan immers ten koste van andere sportverenigingen. Houd dat geld beschikbaar om verenigingen sterk te maken en te houden. Er is ook budget voor zorginnovaties. Verenigingen die iets extra’s doen voor de maatschappij, kunnen beter uit dat zorgbudget die extra subsidie krijgen”, aldus Liqui Lung.
Onzekerheid
Het voorstel van het college voor een nieuwe subsidiestructuur heeft daarnaast gevolgen voor de huur die verenigingen betalen voor hun accommodatie. Soms ontvangen verenigingen huursubsidie; een situatie die vaak historisch zo gegroeid is. Het college wil deze ondersteuning eerlijker verdelen en inzichtelijker maken, door beter naar de werkelijke kosten van de accommodatie te kijken.
Het CDA juicht het laatste doel toe, maar vreest onzekerheid voor de verenigingen. Liqui Lung: “Wij willen graag dat het college eerst nagaat op basis van welke criteria de subsidie voor de accommodatiehuur nu aan de verenigingen wordt verstrekt. En wat een verandering bij deze ondersteuning voor de verenigingen betekent. Krijgen zij dan minder of juist meer? Dat staat nog onvoldoende in de nieuwe Sportagenda.”
Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws