Het Zoetermeerse college van B&W laat onderzoeken of mensen met een uitkering naast een baan financiƫle problemen ondervinden. Zo ja, dan komt het college met een plan voor het verhelpen van die problemen. Zo schrijven B&W in een memo aan de gemeenteraad.

portemonneeHet memo is een reactie op een motie die de gemeenteraad heeft aangenomen in het Voorjaarsdebat op 26 juni 2023. Het gaat hierbij in het bijzonder om Zoetermeerders die een bijstandsuitkering hebben en daarnaast werken. Is het salaris dat zij daarmee verdienen lager dan de bijstandsnorm, dan wordt dat salaris zo nodig door de gemeente aangevuld tot het bijstandsniveau. Dit gebeurt met een zogeheten inkomstenverrekening. In de praktijk kan dit echter ingewikkeld zijn, bijvoorbeeld bij mensen van wie het salaris schommelt, door uitzendwerk, vakantiegeld, een eindejaarsuitkering, vierwekelijkse in plaats van maandelijkse salarisbetalingen en dergelijke. Het kan dan voorkomen dat het werkelijke inkomen in een periode daalt onder de bijstandsnorm.

Die problematiek doet zich niet alleen voor in Zoetermeer, maar in het hele land. Daarom werkt het Rijk aan een verandering van de hiervoor in 2015 in het leven geroepen Participatiewet. Maar die wijziging zal niet eerder kunnen ingaan dan in 2025.

Het memo 'Participatiewet in balans' is hier te vinden.

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-