rv nhhotel 3Het Zoetermeerse college van B&W vindt ‘het niet direct noodzakelijk’ een extra informatieavond te organiseren voor omwonenden van het NH-hotel in Rokkeveen waar sinds kort tijdelijk 69 statushouders zijn ondergebracht. Zo schrijft wethouder Ronald Weerwag in antwoord op schriftelijke vragen van de PvdA.


De PvdA had met schriftelijke vragen aan het college om zo’n extra avond gevraagd. Dit ten eerste omdat veel mensen de uitnodiging voor de op 20 december 2023 gehouden bijeenkomst om uiteenlopende redenen hebben gemist. En bovendien omdat de fractie vindt dat die uitnodiging ruimer had moeten worden verspreid, ook aan meer mensen.
Wethouder Weerwag schrijft “het erg vervelend te vinden” dat de post met info over de komst van de statushouders en de in december gehouden bijeenkomst bij een aantal omwonenden te laat is bezorgd. Maar hij voegt eraan toe dat de meesten van de 3800 aangeschreven bewoners en ondernemers in het betreffende gebied de collegebrief hierover op tijd hebben ontvangen. Nadien is er maar van een tiental omwonenden en bedrijven vragen binnen gekomen. Die zijn beantwoord en bovendien blijft de gemeente bereikbaar over deze aangelegenheid, onder meer via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
De gemeente heeft op verzoek en op kosten van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) medewerking gegeven aan het logies van de statushouders in het hotel, omdat het in alle gevallen gaat om asielzoekers die uiteindelijk een verblijfsvergunning in Nederland hebben gekregen en die nu in een opvanglocatie wachten op een woning in Zoetermeer.

Brief

In de brief die de 3800 Rokkeveners hebben gekregen staat dat het COA het verzoek heeft gedaan omdat de opvanglocaties voor vluchtelingen in Nederland vol zijn. “De situatie in Ter Apel is schrijnend. De gemeente Zoetermeer heeft in 2023 een taakstelling gekregen van de overheid om 276 statushouders te huisvesten in Zoetermeer. Zoetermeer voldoet momenteel nog niet aan deze taakstelling. Voor het einde van dit jaar zouden nog 69 statushouders een woning moeten krijgen. Om de drukte bij de opvanglocaties te verlichten, wordt deze groep tijdelijk gehuisvest in het NH Hotel in afwachting van een woning in onze stad”, aldus de brief.
De brief is door het college via Post NL verstuurd op woensdag 13 december 2023, de meeste inwoners hebben de brief vrijdag 15 december ontvangen, aldus Weerwag.

Het gaat om een oplossing voor maximaal een half jaar. Een deel van de groep van 69 statushouders verbleef voorheen in de noodopvang in de voormalige gevangenis van Zoetermeer. Anderen hadden opvang in locaties verspreid over het hele land.

Foto: NH Hotel

Meer politiek nieuws vindt u op onze politieke pagina: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-