In het regeerakkoord van de PvdA-VVD is afgesproken dat illegaal verblijf in Nederland strafbaar gesteld moet worden. Hiertoe is op 14 januari een wetsvoorstel ingediend. GroenLinks Zoetermeer is tegen dit wetsvoorstel: strafbaarstelling van illegaliteit staat op gespannen voet met fundamentele mensenrechten. Kort gezegd houdt het voorstel in dat mensen die illegaal in Nederland zijn, een overtreding begaan. De sanctie hierop is een geldboete (max. € 3.900,-). Als iemand de boete niet betaalt, is gevangenisstraf het mogelijke gevolg. Bij recidive kan iemand zelfs een inreisverbod opgelegd krijgen.

Illegaal jpgIn de gemeente Amsterdam is inmiddels een motie aangenomen van GroenLinks waarin staat dat de gemeente actief stelling zal nemen tegen het voornemen van dit kabinet om illegaliteit strafbaar te stellen. GroenLinks Zoetermeer wil graag weten hoe het college in Zoetermeer hierover denkt. Zijn zij van plan de wet uit te voeren of schaart de gemeente zich achter Amsterdam?

Geen oplossing

Strafbaarstelling van illegaliteit lost niets op en treft vooral de meest kwetsbare groepen. Daarnaast biedt dit voorstel geen oplossing voor illegaliteit, maar brengt het juist ongewenste gedragsveranderingen teweeg: kinderen worden van school gehaald en instanties worden gemeden.

Vragen

Aangezien de uitvoering en de effecten van deze maatregelen bij de gemeenten, zoals Zoetermeer, komen te liggen heeft GroenLinks de volgende vragen aan het college gesteld:

1. Hoe staat het college tegenover strafbaarstelling van illegaliteit? 2. Hoe denkt het college het wetsvoorstel te gaan uitvoeren en handhaven en welke kosten zijn hieraan verbonden? 3. Hoe wil het college omgaan met negatieve bijeffecten, zoals minder zicht op aard en omvang van illegaliteit en de positie van kwetsbare groepen in de gemeente?

-advertenties-

-goede doel-