D66 Robin Paalvast
Robin Paalvast
Volgende week houdt de gemeente een rondetafelgesprek over de nieuwe regels voor inspraak. D66 vindt dat het nieuwe voorstel nog onvoldoende houvast biedt voor de bewoners. “Er ligt een heel pak papier op tafel over inspraak en samenspraak, daar ligt het niet aan”, aldus D66 fractievoorzitter Robin Paalvast, “maar het is knap lastig om in die stapel de scherpte terug te vinden.” 

De afgelopen jaren is gebleken dat niet iedereen in Zoetermeer even tevreden is over de wijze waarop de gemeente de inspraak organiseert. “Wij kunnen ons wel iets voorstellen bij gevoelens van onbegrip of onmacht”, verklaart D66 raadslid Willem Bos, “ook wij als raadslid worden soms geconfronteerd met voldongen feiten. Laat staan wat bewoners dan ervaren.”

Volgens D66 ligt het probleem niet zozeer bij de besluiten die de gemeenteraad zelf neemt. “Daaraan gaat een heel inspraakproces vooraf, met alle toeters en bellen. En de raad vergadert ook nog eens in het openbaar waar iedereen bij kan zijn.” Anders is de besluitneming bij het College van Burgemeester en Wethouders. “De vergaderingen zijn niet openbaar”, legt Bos uit, “Een eenmaal voorgenomen besluit is vaak ook moeizaam te veranderen door bewoners. Dat voedt gevoelens van frustatie en onmacht.” Volgens D66 moet er meer ruimte voor inspraak en samenspraak komen.  

-advertenties-

-goede doel-