Wie zorg nodig heeft, moet zorg krijgen. Zorg die kwalitatief én kwantitatief overeenkomt met de zorgbehoeften van de ontvanger. De kortingen op de thuiszorg die het Rijk de komende jaren wil doorvoeren, zetten deze waarden zeer onder druk. Volgens de gemeente Den Haag zijn de bezuinigingen niet op te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid en de kwaliteit van de zorg die geboden wordt. Uit onderzoek dat Den Haag heeft laten uitvoeren, komt zelfs naar voren dat de geplande kortingen in strijd zijn met de gemeentewet en met internationale verdragen. Den Haag overweegt hierom een rechtszaak aan te spannen tegen de Staat. GroenLinks Zoetermeer vindt dit schokkende berichten en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

groenlinksDe gemeente Den Haag overweegt een rechtszaak tegen de Staat, omdat de korting op de thuiszorg in strijd zou zijn met de wet. In artikel 108 lid 3 van de Gemeentewet staat namelijk dat de rijksoverheid verplicht is de kosten op zich te nemen voor taken die gemeenten moeten uitvoeren. De bezuinigingen vanaf 2015 hebben mogelijk als gevolg dat ouderen minder lang zelfstandig thuis kunnen blijven wonen, een ontwikkeling die haaks staat op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees Sociaal Handvest.

GroenLinks Zoetermeer heeft in het kader van bovenstaande informatie het college gevraagd of er bereidheid is om de gemeente Den Haag te steunen bij eventuele juridische stappen, dan wel zelf ook juridische stappen te nemen.

 

Meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-