rollatorFractievoorzitter Marijke van der Meer: “Toen we vorig jaar hoorden dat de rollators uit het pakket van de zorgverzekeraars zou worden gehaald maakten we ons zorgen over de mensen met een klein inkomen. Zouden die nu wel op tijd een rollator aanschaffen? En zouden ze dan wel een goeie kopen, en niet een of ander niet goed onderhouden, oud barrel? We bedachten een plan: er staan links en rechts genoeg rollators ongebruikt in een hoek, bijvoorbeeld als de gebruiker intussen in een rolstoel is beland. Als we die nu eens lieten opknappen door mensen in werkervaringsplaatsen en ze dan gratis beschikbaar stellen aan mensen die weinig geld hebben, dan zouden we toch weer voor een aantal ouderen kunnen zorgen dat ze veilig kunnen lopen.”

De motie ‘Keep them rolling’ die Zó! Zoetermeer hierover schreef, werd mee-ingediend door SP, GroenLinks, LHN, VVD en CDA en werd door de gemeenteraad aangenomen. Het college ging ermee aan de slag en laat nu weten dat het een succes is: Stichting Palet Welzijn haalt ongebruikte rollators op bij de ouderencomplexen, in het Participatiecentrum worden ze door werklozen in een werkervaringsplaats opgeknapt en ze worden aan mensen met een minimuminkomen ter beschikking gesteld.

Dat deze mogelijkheid er is, wordt bekend gemaakt via de ouderenadviseurs en de huisartsen en sinds het allemaal van start is gegaan begin dit jaar, zijn er al 20 rollators afgeleverd.

“We zijn blij dat het inderdaad goed werkt. Er komen heel veel bezuinigingen aan in de zorg, en we zullen nog erg creatief moeten zijn om in ieder geval het ergste op te vangen als gemeente en als gemeenschap, maar dit is dan in ieder geval vast een puntje dat helpt”, aldus Van der Meer van Zó!

-advertenties-

-goede doel-