AED-OpenWat GroenLinks betreft gaan alle AED’s in Zoetermeer (kastjes waarin apparatuur zit waarmee je mensen met een hartstilstand kunt reanimeren), morgen weer werken. Zo eenvoudig is het helaas niet, want de grote vraag is op dit moment: wie gaat hierover? De gemeente, of de winkeliers die de kastjes aan hun muur hebben hangen? Over die vraag buigt de gemeenteraad zich binnen een paar weken, aan de hand van een plan van aanpak van wethouder De Jong (CDA). GroenLinks wil dat de gemeente voortaan de kastjes in beheer neemt.

Ook is de vraag wie de kastjes mag gebruiken - op internet valt overal te lezen: iedereen! GroenLinks is het daarmee eens. Maar voor de wethouder is dat nog onduidelijk. Er is sprake van dat alleen opgeleide vrijwilligers gebruik mogen maken van de apparatuur. Ook dit onderdeel neemt hij mee in zijn plan van aanpak. GroenLinks wacht het plan nog even af, maar heeft wel opnieuw aangedrongen op snelle actie. Lang(er) wachten is immers niet wenselijk. Ook heeft de fractie om “glasheldere communicatie” gevraagd richting alle Zoetermeerders omtrent de werking van de AED-kastjes.

Duidelijkheid

Maandag 14 oktober werd in de commissie Samenleving van de gemeenteraad opnieuw gesproken over de stand van zaken rondom de AED’s in het Stadshart. Het verhaal met de AED’s loopt nu al bijna een jaar. Deze keer was het onderwerp aan de orde op verzoek van de fracties van GroenLinks, LHN en Zó Zoetermeer. Een AED is een apparaat dat elektrische stroomschokken geeft bij een hartstilstand en dat voor iedereen hanteerbaar is. Sinds een jaar doen er zich problemen voor met de 29 AED-kasten die in het Stadshart hangen. De apparaten zijn niet beschikbaar en lopen bovendien achter in het onderhoud. Daarnaast wordt vanaf begin september dit jaar gesproken over het oprichten van een netwerk van vrijwilligers, dat als enige bevoegd is om de AED’s te bedienen. GroenLinks wenst duidelijkheid over de plannen van het college en wil dat de AED’s zo snel mogelijk weer in werking worden gesteld: liever vandaag dan morgen.

-advertenties-

-goede doel-