Etnische minderheden in Nederland worden vaker staande gehouden voor politiecontroles dan autochtone Nederlanders. Dat is discriminerend en in strijd met de mensenrechten - volgens Amnesty International, die maandag 28 oktober 2013 met een rapport over de Nederlandse politie naar buiten kwam. GroenLinks Zoetermeer is geschrokken van deze feiten en heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college.

Amnesty International

discriminatieAmnesty International roept de Nederlandse overheid op om zich uit te spreken tegen dit zogenaamde ‘etnisch profileren’. Er moet volgens de mensenrechtenorganisatie nagedacht worden over wetten en richtlijnen waarmee discriminatie door agenten kan worden voorkomen, stelt de mensenrechtenorganisatie. Ook moet er in de opleiding van agenten meer aandacht worden geschonken aan de valkuilen van vooroordelen.

Schriftelijke vragen

Voor GroenLinks zijn gelijkheid in de behandeling van mensen en vertrouwen in de politie van zeer groot belang. Iedereen dient gelijk te zijn voor de wet en aangehouden worden op basis van etniciteit zou in een land als Nederland niet voor moeten komen. De fractie vraagt het college of er gevallen van dergelijke discriminatie in Zoetermeer bekend zijn en wat daar dan mee wordt gedaan.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-