logoLHNDe LHN heeft zich steeds aantoonbaar hard gemaakt voor een goede betrokkenheid van inwoners bij de plannen op wijk- en buurtniveau en de inspraak die daarmee gepaard moet gaan. Zeker ook waar dat in de afgelopen tijd nodig was, denk aan de moskee of aan de platanen in Seghwaert. Woordvoerder Broekman van de LHN: “de nota over de inspraak, na een aantal omzwervingen nu ‘samenspraak’ genoemd, heeft een hoog academisch gehalte maar slaat de plank mis waar het om het betrekken van de inwoners gaat. Inspraak moet tussen de oren van raad, college en ambtelijk apparaat zitten, een omslag in het denken, en dat regel  je niet met papier, het aanbrengen van structuren en het beschrijven van processen”. LHN heeft bij het behandelen van de nota in de gemeenteraad van 25 november hiertegen gestemd.

De inspraak wordt volgens de LHN alleen maar ingewikkelder en zal de inwoners niet inspireren om ‘mee te doen’ met het gemeentebestuur. De raad vond de nota niet ver genoeg gaan en bracht in een stuk of negen amendementen  en twee moties nog de nodige wijzigingen aan. Broekman: “dat was allemaal niet nodig geweest. Er is onderzoek naar de inspraak gedaan door de Zoetermeerse rekenkamercommissie. Conclusie: er is een participatieverordening waarin de regels en de afspraken zijn vastgelegd en die is goed, maar moet alleen wel worden uitgevoerd. Dat was voldoende geweest”. 

De LHN heeft er moeite mee dat het college een deel van zijn verantwoordelijkheid teruglegt bij de raad en bij de inwoners. De gemeente gaat: ‘loslaten, faciliteren, stimuleren, regisseren en reguleren’. Wat de inwoners daaraan concreet hebben moet de praktijk uitwijzen. Broekman: “De LHN zal zich blijven richten op het gewoon in de praktijk uitvoeren van inspraak. Dat begrijpt iedereen en moet ook voor alle inwoners van Zoetermeer herkenbaar zijn”.

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-