Op maandag 25 november heeft Zó! Zoetermeer met steun van D66 en de VVD een amendement ingediend om er voor te zorgen dat de goedopgeleide oudere mensen (48+) die werkloos zijn geworden en aan het einde van hun WW-periode zijn gekomen niet aan hun lot worden overgelaten. Het amendement werd met een ruime meerderheid – alleen de SP was tegen – aangenomen.

werkzoekenIn tegenstelling tot wat eerder gebruikelijk was komen steeds meer goed opgeleide en/of ervaren ouderen aan het einde van hun WW-uitkering zonder dat zij een nieuwe baan hebben gevonden. Door de crisis komt deze groep niet meer aan de bak terwijl zij vroeger gewoon zelf een nieuwe baan konden vinden.

”De mensen lopen het risico dat ze steeds verder van de arbeidsmarkt af komen te staan, waardoor ze straks – ook als de crisis wegebt – wellicht niet meer aan het werk komen.”, zegt Marijke van der Meer, de fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. “De instrumenten van de bijstand zijn eigenlijk niet toegesneden op deze groep, en als ze niet in aanmerking komen voor bijstand, dan is er helemaal geen ondersteuning meer. Deze mensen hebben goede opleidingen en jarenlange ervaring en kunnen heel goed elkaar ondersteunen en samen zoeken naar alternatieven, maar dan moeten ze elkaar wel leren kennen.”

Het amendement regelt dat de groep ouder dan 48 jaar die aan het eind van de WW-periode is gekomen, regelmatig wordt uitgenodigd voor bijeenkomsten – gefaciliteerd door de gemeente - met als doel de eigen krachten van deze mensen te bundelen waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Daarbij worden ze ook ondersteund als zij zelf onderzoek willen doen wat bijvoorbeeld in andere gemeenten goed heeft geholpen om deze groep weer aan een baan te helpen.

Van der Meer: “De echte oplossing bestaat natuurlijk uit meer banen, maar wij hopen dat door de samenwerking van de mensen zelf, zij extra kansen kunnen vinden. We zouden ons kunnen voorstellen dat zij bijvoorbeeld de vele werkgevers in Zoetermeer gaan benaderen om te kijken waar die op het moment behoefte aan hebben.”

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-