D66 wil meer inzicht in de effectiviteit van reintegratietrajecten om mensen uit de bijstand weer aan het werk te helpen.  De fractie pleit ervoor de schaarse middelen van de gemeente zo efficiënt mogelijk in te zetten. “Wij willen veel beter weten welke trajecten wel of niet helpen om mensen aan het werk te krijgen”, aldus D66 vice-fractievoorzitter Cora Huijbens, “dan kunnen wij meer doen met minder geld, en meer mensen aan een baan helpen.”

D66 logoBij de bespreking van het gemeenteraadsvoorstel “de eerste afslag naar werk” heeft het College van B&W aangegeven dat er onvoldoende duidelijkheid  is welke trajecten van reïntegratie effectief zijn. Deze begeleidingstrajecten zijn bedoeld voor mensen in de bijstand en om de uitstroom uit de Wet Werk en Bijstand te bevorderen. De trajecten zijn vooral gericht op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt, zodat mensen meer kans hebben op het vinden van een baan. Dat onderschrijft  de D66 fractie: “Op dit moment hebben mensen die langs de zijlijn staan, te weinig kans op een baan. Dat vinden wij jammer.” 

Door de gemeenteraad is een amendement van D66, GL en PvdA aangenomen dat ervoor zorgt dat deze reïntegratietrajecten beter gemonitord worden.  De gemeente ontvangt van de rijksoverheid steeds minder geld terwijl de werkloosheid snel oploopt.  Twee jaar terug was het reïntegratiebudget nog 13,5 miljoen euro dat teruggelopen is naar slechts 7 miljoen euro dit jaar. “Wij moeten slimmer registreren, wat wel of niet helpt,  zodat met dat beperkte budget toch meer mensen in korte tijd aan de slag kunnen.“ 

 

Kijk voor meer Politiek nieuws: Politiek nieuws

-advertenties-

-goede doel-