R42A1097Bij het wijkrestaurant/eetcafé De Leyens was het woensdagavond een drukte van belang. Op uitnodiging van het CDA Zoetermeer kwam CDA-minister/vice-premier Hugo de Jonge naar wijkrestaurant De Leyens om in gesprek te gaan met bewoners, vrijwilligers en genodigden over de ouderenzorg in Zoetermeer.

R42A1104In deze ‘wijkhuiskamer’ voor ouderen in het seniorencomplex aan de Gondelkade kwam de minister genieten van een smakelijke maaltijd voor een vriendelijke prijs, zoals het eetcafé het noemt. Na het gezellig samen eten sprak de minister de bewoners toe over zijn ‘zorg’ voor de ouderenzorg en de aandacht die hij daar aan geeft en in de toekomst nog méér wil geven. De minister gaf aan veel begrip te hebben voor alle problematiek rond de ouderen, mede vanwege het feit dat zijn eigen grootmoeder in deze doelgroep valt, waardoor hij rechtstreeks betrokken is bij alles dat er komt kijken om ‘onze ouderen’ een meer onbezorgde oude dag te gunnen. Hij ging daarna met bewoners en genodigden praten om de knelpunten in de ouderenzorg in Zoetermeer beter in kaart te brengen.

De mantelzorgers en vrijwilligers deden een oproep voor meer en betere ondersteuning, zij vrezen dat het anders op een crisis aankomt in deze zorggroep. Ook werd er gevraagd om betere ondersteuning bij dementie. Verder kwamen er wensen naar voren zoals verhuismogelijkheden naar kleinere seniorenwoningen en het verbeteren van de bestrating tussen zorgcomplexen en winkels.

De manager van het wijkrestaurant  heette samen met Ingeborg ter Laak, lijsttrekker van het CDA, de minister welkom.  De dames haalden een uitspraak van Brigitte Bardot aan: ‘eenzaamheid is een herinnering hebben en er niet over kunnen praten’. De wijkrestaurants in De Leyens en Seghwaert bieden mensen een plek waar je naar toe kunt gaan, zomaar voor een praatje.



Het CDA Zoetermeer heeft tien speerpunten geformuleerd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen om tot betere zorg te komen. Hierin staan zaken als bureaucratie en de moeite die ouderen daarmee hebben, een verbod op verkoop aan de deur vanuit veiligheidsoogmerk, meer persoonlijk contact en 65+-ers gratis met de bus.

Het wijkrestaurant De Leyens aan de Gondelkade 33 is dagelijks geopend, voor meer informatie 079-3438288.

Tekst:  Linda Van Benschop-Dekker

Foto's: Jan van Es

-advertenties-

-goede doel-