20170315 99223Burgemeester Aptroot vindt het zeer belangrijk dat de mensen gaan stemmen, juist voor de gemeenteraadsverkiezingen. De gemeenteraad beslist over heel veel zaken in jouw directe omgeving en jouw stem heeft veel invloed: met ongeveer 1250 stemmen krijgt een nieuw gemeenteraadslid een zetel.

De opkomst van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014  lag in Zoetermeer met 49,75% net iets onder het landelijk gemiddelde van 50%. Burgemeester Aptroot hoopt dat deze keer dit aantal ruim overtroffen wordt.

“Juist bij de gemeenteraadsverkiezingen moet je gaan stemmen, het gaat namelijk vooral om dingen die jou direct aan gaan! Heel veel zaken waar je mee te maken hebt worden door de gemeente georganiseerd. Aanleg en onderhoud van paden en wegen en het groen, afhalen van huisvuil, sportvoorzieningen en schoolgebouwen, welke woningen worden gebouwd, uitkeringen, subsidies, maatschappelijke voorzieningen en toezicht en handhaving en nog veel meer. Door te stemmen voor de gemeenteraad bepaal je wie de komende 4 jaar over deze en vele andere zaken namens jou beslissen. En je invloed op de uitslagen is bij de gemeenteraad veel groter dan landelijk, al met ongeveer 1250 stemmen wordt iemand verkozen in de raad.”

 

Hoe weet ik op welke partij ik moet stemmen?

"Vergelijk je eigen ideeën met wat partijen hebben gedaan en willen gaan doen. Kijk bijvoorbeeld naar hun programma’s. De stemhulp -  https://zoetermeer.mijnstem.nl/survey/145a86e33473286/start#  - kan ook ideeën geven. Op de Verkiezingsmarkt, zaterdag 17 maart op het Promenadeplein, kun je ook nog live met de lijsttrekkers en partijleden in gesprek."

 

Hoe worden de wethouders gekozen?

"De gemeenteraad benoemt de wethouders. Fracties gaan daarover onderhandelen na de verkiezingen."

 

Wat voor zin heeft mijn stem op een bepaalde partij, als ik kies voor een lijsttrekker die vervolgens wethouder wordt en boven de partijen moet staan?

"Iedere partij die deelneemt in het college probeert natuurlijk zoveel mogelijk die dingen die zij belangrijk vindt in het collegeprogramma te krijgen. Het klopt dat een wethouder er voor de hele gemeente is maar hij/zij staat natuurlijk wel ergens voor en zal altijd proberen dat in te brengen en uit te dragen."

“Democratie werkt alleen als mensen naar de stembus gaan. Ik snap niet waarom mensen niet zouden gaan stemmen, ik roep iedereen dan ook op om vooral naar de stembus te gaan 21 maart!”

 

Bekijk hier de uitslagen van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2014: D66-grote-winnaar

Op Zoetermeer Actief vindt u een compleet overzicht van alle deelnemende partijen, met hun lijsttrekkers, verkiezingsslogan en links naar de partijen:  Gemeente-verkiezingen-2018 

Alle verkiezingsdebatten zijn te vinden in onze agenda: Complete-agenda 

-advertenties-

-goede doel-